Luokat

Arkistot

Etsi merkinnöistä


helmikuu 2018
ma ti ke to pe la su
« maalis    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

5 uusinta kommenttia

Meta

 • Popular Tags


 • Ja se laiska perse ylös penkistä!

  Kun tänään olin matkalla keskustaan, nousi Hakaniemestä ratikkaan vanhahko nainen. Vapaita istumapaikkoja ei ollut, joten nainen jäi seisomaan raitiovaunun oven lähelle metallitangosta kiinni pitäen. Samaan aikaan puolen metrin päässä istui ilmeettömän näköinen nuori nainen.

  Mitä pitäisi alle kolmekymppisen naishenkilön tehdä raitiovaunussa, jos vieressä seisoo vanhus, joka kaiken lisäksi horjahtaa joka kerta, kun ratikka jarruttaa:

  A) Nousta ylös, sanoa ”Olkaa hyvä” – mielellään hymyn kera – ja antaa vanhukselle paikkansa

  vai

  B) istua paikoillaan kuin tatti ja tuijottaa välinpitämättömän näköisenä ikkunasta ulos?

  En voi ymmärtää, miten jonkun mielestä B voi olla oikea vaihtoehto. Minua suututti tänään niin hirveästi, että meinasin käskeä vähemmän kauniisti sitä tolvanaa nostamaan laiskan perseensa ylös penkistä ja antamaan paikkansa sellaiselle, jolle se kuuluisi.

  Kommentteja: 10

   

  Kommentteja:

  Altti:
  21.12.2005, 7.29

  Eräs aamu kun ruuhkabussissa vanhahko nainen seisoi vieressäni käytävällä isojen kauppakassien kanssa, päätin toteuttaa tuon vaihtoehdon A). Nousin ylös ja tarjosin paikkaa; ”Istu vaan, ole hyvä”.

  – ”Nuorimies istuu itse vaan, ei tässä niin vanhoja olla, jaksan kyllä seistä”.

  Hävetti. Meinasin pyytää anteeksi. Mielestäni tuo B) on käypä vaihtoehto.

  Visukinttu-Jarkko:
  21.12.2005, 9.11

  Toi on muuten ihan totta, mitä Altti sanoi. Tuollainen responssi on lähestulkoon yleisempää kuin ”kiitos, mielelläni”. Tosin hyviäkin hetkiä on ja kai niiden vuoksi pitää käytöstapoja ylläpitää.

  Kerran Hakaniemestä nousi sporaan sellainen tosi pieni, vanha nainen. Oli varmaan nuorempana ollut kaksimetrinen, mutta sittemmin kuivunut kasaan. Ikää taatusti 80-vuotta. Nousin penkiltäni (kun olin lähimmäisenä ovea) ja sanoin, että rouva on hyvä vaan ja istuu alas. Täti siihen hiukan ujostellen, että kyllä hän jaksaa seistäkin, johon vastasin suunnilleen Kyllä kannattaa istua, kun tuossa teidän viidenkympin iässä kannattaa vähän jo välillä lepuuttaa, ettei sitten vanhempana väsy liikaa.

  Istui se ja näytti hymyilevän koko loppumatkan.

  Anna:
  21.12.2005, 11.18

  Ystävä kertoi, että kun hänen veljensä ja isänsä olivat olleet Helsingissä ratikkamatkalla oli parikymppinen velipoika istunut ja isä seissyt hieman kauempana ratikassa. Hieman myöhemmin oli joku vanhempi rouva noussut ratikkaan, johon isä pojalleen kailottamaan: ”ERKKI, ANNA ROUVALLE ISTUMAPAIKKA!” Poika _hieman_ nolona nousee (olisi kuulemma itsekin huomannut tarjota istuinta) ja rouva, että ei hän tarvitse, kun jää kohta pois. Isä pojalleen, kun kuulee rouvan kieltäytyvän istuimesta: ”ERKKI, ISTU ALAS VAAN!”

  Näin toimii pohjoisen ihmiset Etelä-Suomen joukkoliikenteessä :D

  Outi:
  21.12.2005, 11.27

  Minä olen melko säännöllisesti antanut paikkani vanhuksille, eikä kukaan ole siitä paikasta vielä kieltäytynyt..? Ja jos kieltäytyvätkin, minusta sitä paikkaa kuuluu ainakin tarjota – jos sitä ei oteta vastaan niin sitten pidetään se paikka itse. No biggie. Tarjoamatta jättäminen on minusta huomattavasti törkeämpää.

  Visukinttu, toi oli kyllä niin tyylikästä imartelua, että ei ihmekään jos rouva hymyili kuin viiden tuuman jakoavain :D

  Anna, onneksi en ehtinyt keitellä kahveja vielä – olisi ollut näytössä pyyhkimistä :)

  Altti:
  21.12.2005, 13.55

  Minä olen melko säännöllisesti jättänyt tarjoamatta, joskus yleinen käytöspaine pakottaa siihen. Joten vertailu varaa ei hirveästi ole. En ole kovin kohtelias ja parantamisen varaa olisi. En yleensä muista avata oviakaan naisille, se yleensä näkyy myös flaksissa.

  Leena:
  27.12.2005, 18.35

  On täysin mahdollista, että nuorella naisella oli esim. selkä paskana tai muuta kremppaa. Itsekin olen joskus esim. sellaisessa migreenissä, että todellakaan nosta perseettäni bussissa jos paikan saa. Turha pistää automaattisesti kaikkea huonon käytöksen piikkiin.

  Outi:
  27.12.2005, 23.07

  Kyllä minä tuotakin mahdollisuutta mietin, mutta kyseinen neitokainen ei näyttänyt mitenkään kärsivältä, eikä noussut pois jäädessään penkistä kuin selkävaivainen tai muuten ”rampa”…

  Riia:
  2.1.2006, 14.59

  Minä jään järjestään aina seisomaan linja-autossa jos oletan että on ruuhka aika tai kaikissa paripenkeissä istuu jo yksi ihminen. Tällä yritän varmistaa sen, että yksikään vanhempi Ruovashenkilö tai neiti-immeinen jää minun takiani ilman istumapaikkaa.
  Kerran vuonna 1 ja 2 olin linja-autossa, jossa nuori poika yritti tarjota paikkaa vanhemmalle naisihmiselle. Tämä nainen, jolle paikkaa tarjottiin, äsähti pojalle: ”Luuletteko, että minä en muka jaksa seisoa, en minä niin vanha ole”. Sen jälkeen minua on pelottanut tarjota paikka joten seison kun siltä tuntuu, varmuuden vuoksi.

  Tylsistynyt:
  20.1.2006, 22.38

  Minua sen sijaan ihmetyttää nämä saakelin vanhukset nykyään. He odottavat kunniotusta, mutta kunniottavatko he nuoria? Minä harvemmin jaksan edes laukkua nostaa vierus penkiltä, että saisin viereeni haisevan ja kyrpiintyneen näköisen mummelin viereeni. Minun mielestä vanhukset ovat vaaraksi ja haitaksi meille ja perustelen tätä pienellä pari viikkoo sitten tapahtuneella asialla. Siskoni odottaa lasta ja oli töiden jälkeen kaupassa. Tietenkin nämä eläkeläiset palloilevat kaupassa juuri siihen aikaan, kun niillä nyt ei ole sitä aikaa mukamas muulloin. Kassajonolla siskoani pökki selkään tyhjillä ostos kärryillä nainen joka varmaan oli viimesiä vuosia yksin kaupassa! ei se tajunnu pyytää tilaa itselleen, kun se vaan halusi siitä läpi. Tälläisiä vanhuksia Vaasassa.

  Jooonas:
  19.7.2006, 17.56

  Vaikka uskonkin ko tapauksessa naisen olleen kunnossa, olen täysin samaa mieltä Leenan kanssa. Kun itse parikymppisenä sairastuin kilpirauhasen vajaatoimintaan, olin niin väsynyt ja masentunut, että reatikkamatkakin tuntui kuin olisi ollut nukkumatta 50h putkeen ja juossut maratonin. Lisäksi tarkkaavaisuus oli tosi heikko silloin. Ja kaikki kaverit sanoivat, että olo ei näkynyt ulospäin lähes lainkaan, johtuen varmasti osittain nuoresta iästä.

  Jätä kommentti