Luokat

Arkistot

Etsi merkinnöistä


toukokuu 2018
ma ti ke to pe la su
« maalis    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

5 uusinta kommenttia

Meta

 • Popular Tags


 • Lauluja suomalaismetsistä

  Isällä oli aikoinaan tapana laulaa kitaran säestyksellä ruotsalaisen Dan Anderssonin runoista tehtyjä lauluja – tai saattaa tuo niitä yhä laulella, mutta ei ole osunut korviin kotivisiiteilläni aikoihin. Laulut olivat peräisin Esa Niemitalon levyltä Laulelmia suomalaismetsistä. Muistan yleensä kinunneeni isää laulamaan kappaletta Pyhäilta tukkikämpällä (Helgdagskvällen i Timmerkojan), koska jostain syystä pidin siitä mahdottomasti.

  Jossain epämääräisessä nostalgiantunteessani rupesin metsästämään tuota Esa Niemitalon levyä joitain kuukausia sitten. Etsintä päättyi nopeasti ja surullisesti, kun selvisi, ettei levyä ole koskaan tehty cd:lle – ja vinyylisoitinta en omista. Jonkinlaisena korvikkeena ostin sitten Hectorin Ruusuportti-levyn, joka sisältää Tommy Tabermannin suomentamia ja Hectorin laulamia Dan Anderssonin runoja (joista kuusi on itse asiassa samoja kuin Niemitalon levyllä).

  Ah ja voi. Heti ensimmäisestä kappaleesta lähtien kaikki kuulosti ihan väärältä. Melodiat olivat tuttuja, sanoitukset täysin pielessä. Minä, joka olin tottunut lapsesta saakka Aappo I. Piipon käännöksiin, en voinut kestää Tommy Tabermannin käännöksiä. Arvosteluissa on todettu melko yksimielisesti, että Tabermannin käännökset ovat hyvin uskollisia alkuperäisille runoille ja välittävät niiden tunnelman ja merkityksen tarkasti… mutta minusta ne eivät kerta kaikkiaan istu noihin lauluihin. Ei, vaikka miten yritän olla avarakatseinen.

  Ehkä tässä on tottumisen lisäksi kyse myös siitä, mitä itse kukin käännöksessä arvostaa. Onko tärkeintä, että käännös on mahdollisimman lähellä alkuperäistä tekstiä vai sallitaanko liikkumavaraa, joka tekee tekstin sovittamisesta musiikkiin helpompaa? Kun on kyse lauluista, minusta on tärkeää, että käännös myös istuu kauniisti melodiaan – ja tässä suhteessa Piipon käännökset nyt vain kerta kaikkiaan ovat minun korvissani paljon kauniimmat.

  Tabermann:
  ”Luossan kerjäläisen ympärillä väki piirissä
  tulen loimutessa häntä kuunteli
  Kerjäläisistä ja ihmeistä ja kulkijoista maan
  kaipuustaan hän lauloi koko pitkän yön.”

  Piippo:
  ”Luossan kerjäläisen luona istui kansa kuunnellen
  miestä joka lauloi hehkuun nuotion
  Kulkureista, kauppiaista, kauneudesta, maailmasta
  miehen laulut kertoi aamunkoittohon…”

  No, makuasia. Minen tykkää, joku muu voi tykätä. Nyt pitää vain surkean tavalla löytää jokin keino saada isän vanha vinyylilevy digitaaliseen muotoon ja sitä kautta cd:lle – minkä keskimmäinen veljeni vihjeeksi ymmärtäköön, jos tämän lukee.

  Kommentteja: 9

   

  Kommentteja:

  Mirva:
  14.8.2008, 20.12

  Itseasiassa tuossa melkein meidän naapurissa on Mikon isällä vehje, joka tekee vinyyli -> cd -muuntoa ihan toimenkuvakseen.

  sea:
  14.8.2008, 20.29

  Tabermanni toimisi ehkä paremmin runona, Piippo lauluna. En tosin tiedä säveltä. :D

  Outi:
  14.8.2008, 20.47

  Mirva, oivallinen tieto! :D

  sea, joo, jos haluaa tutustua niihin Anderssonin runoihin, Tabermannin käännökset ovat varmaan ihan hyvä tapa. Minä en vain pidä niistä laulettuina :/

  Rane:
  14.8.2008, 21.22

  Kuten Mirva tuossa jo ansiokkaasti mainitsi, niin noita älppäreiden CD-konversiota tekeviä vekottimia on ihan kaupan vielä nykyäänkin. -Selaa vaikkapa Gigantin tai Markantalon valikoimia.

  Outi:
  14.8.2008, 22.20

  Maksaako mansikoita, hunajaa vai tähtiä, kysyy ystävällisin terveisin nimimerkki Kerran PA, aina PA. :D

  Rane:
  14.8.2008, 23.46

  En mitenkään voi muistaa tarkasti, mutta oisko ollut 199€ kun viimeksi kyseisen laitteen näin myynnissä -enkä muista missä.. :(

  Henna:
  17.8.2008, 17.41

  Ei nämä mitään ihan järjettömän kalliita laitteita ole, mutta ehkei ihan yhden levyn takia kannata ostaa itselle…
  http://www.pixmania.com/fi/fi/1240600/art/neonumeric/levysoitin-nvusb20.html

  Outi:
  18.8.2008, 21.50

  Oih, kiitos linkistä, Henna! Ei tuo ole lainkaan pahan hintainen, kun ottaa huomioon millainen rivi vanhoja vinyylilevyjä isällä on.

  Maikki:
  27.8.2008, 13.29

  Minä olen tuommoisen vehkeen hankkimista harkinnut myös viime aikoina. Hylly on täynnä LP-levyjä, joita haluaisin silloin tällöin kuunnella. Levysoitinkin on, mutta se on huonossa hapessa eikä vielä kunnossa ollessaankaan tullut oikein juttuun vahvistimen kanssa. Levyjä on sen verran, että jos niitä, mitä CD:nä edes saisi, alkaisi kaikkia ostaa, tuon härvelin hinta olisi pian kasassa korkojen kanssa.

  Jätä kommentti