Luokat

Arkistot

Etsi merkinnöistä


huhtikuu 2018
ma ti ke to pe la su
« maalis    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

5 uusinta kommenttia

Meta

 • Popular Tags


 • ”Mutku mä en haluu…”

  Katsoinpa eilen inhosta väristen subilta ohjelmaa briteistä, jotka olivat tavalla tai toisella onnistuneet pilaamaan purukalustonsa ihan totaalisesti. Tuli nähtyä toinen toistaan hirvittävämpiä hammasrivistöjä, joista osa oli sitä luokkaa, että tällaisen kokeneen kauhuelokuvien katsojankin piti kääntää katseensa televisiosta pois.

  Tunsin kyllä sympatiaa sitä nuorta naista kohtaan, jolta bulimia oli kuluttanut hampaat ihan tyngiksi, sillä siinä oli selkeästi kyse sairaudesta eikä typeryydestä. Järkyttävintä oli nähdä lyhyissä haastattelupätkissä ihmisiä, joiden hampaat olivat mädäntyneet suuhun vain siksi, että hampaiden omistajat olivat idiootteja. ”I just don’t like going to the dentist,” sanoi yksikin (tai jotain tuohon suuntaan – en ottanut ohjelmaa talteen, joten en voi siteerata ihan sanatarkasti).

  I’ve got news for you, buddy. Elämässä pitää silloin tällöin tehdä asioita, joista ei pidä. Terveydestä huolehtiminen on joskus yksi näistä asioista. Ei kai kukaan pidä hammaslääkärissä käymisestä, mutta useimmat ihmiset tekevät sen siitä huolimatta. En minäkään rakasta sitä, että puolen vuoden välein joudun käymään hammaslääkärissä (puhumattakaan siitä, miten vähän rakastan tilini kevenemistä vierailujen vuoksi), enkä mene mielelläni gynekologille, mutta molemmat asiat teen kuitenkin säännöllisesti.

  Käymällä säännöllisesti hammaslääkärillä vähentää myös todennäköisyyttä joutua mihinkään isompaan remonttiin. Ainakin minä otan mieluummin pienen paikkausoperaation silloin tällöin kuin juurihoidon harvemmin.

  Kommentteja: 10

   

  Kommentteja:

  Makepeace75:
  10.3.2008, 13.17

  Voi rähmä! Miten multa on mennyt tuo ohjelma ohi? Hmpf. Hammasihmisenä toisten karmeat kalustot kiinnostavat aina. :DD Muutenkin tulee automaattisesti kiinnitettyä huomiota toisten hampaisiin, niin töllössä, lehdissä kuin livenä.

  HOPEA:
  10.3.2008, 13.22

  Kattelin kanssa ton ohjelman ja jäi kyllä iltapalan syönti väliin ; sen verran iljettävän näkoisiä purukalustoja. Sillä tavalla rohkeita ihmisiä kuitenkin, että lähtivät ohjelmaan esittelemään hampaan tynkiään.

  sea:
  10.3.2008, 15.48

  Minäkin irkissä päivittelin tuota ”mutkunemmätaho”-asennetta. Onhan Briteillä tietysti erilainen hammashoito kun Suomessa ja taitaa sokeri ja napostelut muutenkin olla suosittuja. Suomessa tenavasta asti oppii hoitamaan hampaitaan ja hammaslääkäriin raahataan lähes väkisin joka vuosi.
  Mutta joo, kyllä aikuisen ihmisen pitäisi kyetä kestämään inhottaviakin asioita oman terveytensä takia. Huono hammashygienia vaikuttaa niin moneen muuhunkin osaan kropassa kun vain suuhun. Ja luulisi sitä menevän hoitamaan hampaansa jos ei pureskelemaan kykene!

  Burana:
  10.3.2008, 16.20

  Suomen kannalta kannattaa muistaa, että nykytenavien hampaat ovat edelleen menossa huonompaan suuntaan.

  Muusikotar:
  10.3.2008, 18.37

  Njaah, ei se välttämättä ole ihan itsestäänselvä juttu se hammashygienia. Suomessa lisätään fluoria vesijohtoveteen, Briteissä ei. Suomessa on xylitolpurkkaa, Briteissä ei. Suomessa on lapsille ilmainen hammashoito, ymmärtääkseni Briteissä ei.

  Ja niin, voisihan sitä olla kokonaan napostelematta ja pestä niitä hampaita sitten muutaman kerran päivässä. Mutta liika hampaidenpesu on myös huonosta (näin oma hampilekuri kertoi, kuluttaa kiillettä).

  Rane:
  10.3.2008, 19.33

  Lääkärien lausunnot voisi muutenkin kilpailuttaa ja ostaa palvelut siltä, jolla on mielipide lähimpänä vahvistettua totuutta ™.

  sea:
  11.3.2008, 16.32

  Burana: Liekö syynä lisääntynyt napostelu? Karkkipäivän puute?

  Outi:
  11.3.2008, 16.35

  Minunkin on kyllä helppo uskoa, että Suomessa ollaan menossa huonompaan suuntaan. Koulujen käytäville on ilmaantunut karkki- ja limsa-automaatteja jne. Eipä se kuulosta kovin hyvältä hampaiden kannalta…

  HOPEA:
  12.3.2008, 15.43

  Suomessa ei lisätä fluoria vesijohtoveteen muualla kuin Kuopiossa. Brittien hammastahnoissa on fluoria kuten meilläkin, joten mielestäni syy dokumentissa esiteltyihin kamaliin hampaisiin on niiden pesemättömyys ja ehkä ko henkilöiden ymmärtämättömyys.

  Stello:
  12.3.2008, 21.39

  Ma en tuomitsisi ihan noin rankasti, ainakaan vertailematta olosuhteita.. Muistan itse, miten kouluhammashoitolassa kaytiin saannollisesti tarkastuksissa, luokissa purskuteltiin jotain whatever kammonmakuista litkua, jne.. Siina siis olisi jopa pahemmankin kylahullun lapsilta tullut ne legot hoidettua, ja tuurilla jopa oiottua, ihan ilman vanhempien erikseen suorittamia ajanvarauksia tms.

  Jos sitten ajattelee vaikkapa Englantia, niin siella on ensinnakin luokkayhteiskunta, ja erot ovat aika suuret, taustasta riippuen.. Kovasti epailen, ettei lasten hampaanhoitoa ole turvattu laheskaan samalla tasolla kuin vaikka Suomessa.. Ja jos vanhemmilla ei ole omia kokemuksia hampaidenhoidosta (paitsi ehka joku hamara muistikuva viskihauteesta ja lopulta pois kiskaistusta hampaasta), niin ei heilta oikein voi odottaa kovin perusteellista valistusta asiaan omille lapsilleenkaan. Nykyisin kai ainakin hienostopiireissa juttu toimii, esim. siksi etta ulkonakosyista tuskin kukaan posh nuori haluaisi sellaista perinteista ”brittihymya”.. =D

  Jätä kommentti