Luokat

Arkistot

Etsi merkinnöistä


toukokuu 2018
ma ti ke to pe la su
« maalis    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

5 uusinta kommenttia

Meta

 • Popular Tags


 • Megalomaanisen noloa

  Minusta on jotenkin hirveän noloa, kun ihmiset käyttävät sivistyssanoja väärin. Tunnen sekä aitoa myötähäpeää että epämääräistä ärtymystä, kun joku käyttää ihan väärää sanaa tietämättä mitä se tarkoittaa ja luullen sen sopivan lauseyhteyteensä. Uusin hitti tällä väärinkäytettyjen sivistyssanojen saralla on sana megalomaaninen. Olen kuullut sen televisiossa viime aikoina monta kertaa mutta en kertaakaan oikein käytettynä. Juuri muutamia päiviä sitten Idols-juontajista miespuolinen, en muista tyypin nimeä, kannusti yleisöä antamaan semifinalistille ”megalomaaniset aplodit”. Oikeasti.

  I’ve got news for you, buddy. Megalomaanisella ei tarkoiteta suurta. Se ei mitenkään liity kokoon. Sitä ei voi käyttää tuollaisessa lauseessa korvaamassa MEGAISOA tai VALTAVAN SUURTA.

  megalomaaninen: suuruudenhullu, itsestään liikoja kuvitteleva.

  Kommentteja: 15

   

  Kommentteja:

  Jane:
  14.2.2007, 13.20

  Mua nyppii sanojen sekakäyttö. Ei ehkä niinkään jutustelussa, mutta suunnattoman suuri mainostaulu missä mainostettiin Ruis Toastia on jäänyt lähtemättömästi mieleen.

  Maikki:
  14.2.2007, 13.22

  Meillä on suvussa vitsinä sanonta, että kyllä se jokin hygienia pitää olla, yhteydessä jossa hygienia-sanalla on korvattu sana tolkku tai roti. Sanonta juontaa juurensa jo jonnekin ajoille ennen sotia, kun hygienia on ollut sana, jonka oikeaa merkityksen tietäminen ei ole varmaan keskivertosuomalaisen yleissivistykseen kuulunut.

  Toisaalta tuleepa mieleen, miten paljon oman laulataitonsa suhteen megalomaanisia ihmisiä Idolsin alkukarsinnoissa nähdään… Jospa juontaja esittikin piilopiikin? No tuskin sentään, joku hygienia se pitää juontajillakin olla.

  Ulla:
  14.2.2007, 13.46

  Tunnustan käyttäväni nimenomaan megalomaanista tuossa mainitsemassasi väärässä merkityksessä! (Miten tähän saa nolona punastelevan hymiön?) Vilpittömät kiitokseni sivistämisestäni!

  Misu:
  14.2.2007, 15.19

  Tämä on aina varsin akvarelli asia kuten meillä päin sanotaan. Hyvä kun otit esille.
  Mua nolottaa aina hirviästi kun joku käyttää sivistyssanaa väärin. Olen siis yliherkkä snobi?

  Outi:
  14.2.2007, 15.45

  Ulla, ei hätää, et toivon mukaan tehnyt sitä miljoonan televisionkatsojan edessä :D

  Hyvä etten ole ainoa, joka tästä asiasta kiusaantuu, tunnen nyt itseni vähemmän snobiksi ;)

  Cattleya:
  14.2.2007, 16.51

  Yksi ylihygieeninen snobi ilmoittautuu! Enpä muuten minäkään ollut perehtynyt megalomaanisen merkityksiin, ei ole ollut käyttötarpehia… Meillä oli tapana myös väärinkäyttää hygieenistä muodossa ”olen hygieenisesti sitä mieltä että…”. Älkää vain kysykö, mistä se sai alkunsa, en muista… Tuo ”akvarelli asia” on varsin ansiokas ilmaisu, siinähän on oikein allitteraatiot ja kaikki :)! Yhtä kaikki: olisi kiva, jos puhuja ymmärtäisi käyttämänsä sanat, mutta välillä olisi myös kiva, että puhujalla olisi jotain sanottavaa…

  Cattleya:
  14.2.2007, 16.53

  Ja vielä oman itseni tarkennuksena: äskeisen sanottavuudenpuuteviittauksen kohteeksi ajattelin erityisesti megalomaanisia tv:stä tuttuja persoonia.

  Henna:
  14.2.2007, 18.03

  Mulla on lähipiirissä ihminen, joka ei tunne kovin paljon sivistyssanoja, ei edes melko tavallisia sellaisia. Ei se onneksi niitä hurjasti viljelekään, mutta muutaman helmen (huomatkaa muuten, nyt sorrun itsekin helmi-sanan väärinkäyttöön). Kerran se selitti, että ”meillä on jo vuosia ollut sellainen tragedia, että käymme ystävien kanssa…”. Ja marttyyri-sanaa hän käyttää ilkeästä/töykeästä ihmisestä… Mutta eipä tuo nyt haittaa, kun on ihan mukava ja hyväntahtoinen ihminen.

  PS. Ei ihan mutta melkein megalomaaninen stressi ;) http://nt.helmetti.fi/?p=961

  Siru:
  14.2.2007, 21.02

  Hihii, minä lähestulkoon aina riemastun jos ja kun joku käyttää väärin sivistyssanoja! Yleensä tapauksiin liittyy tahatonta komiikkaa, joka jaksaa naurattaa pitkään. Eräs kämppikseni poti aina hermeettistä krapulaa… Minulle ei tosin tähän päiväänkään mennessä ole selvinnyt minkälainen on ilmatiivis kankkunen. :-) Toinen juttu on nuo tahattomat senat sakaisin -jutut. Eräs klassikko tällä osastolla on ilman muuta se, kun kaverini eräänä viileänä kesäiltana ilmoitti kovaan ääneen olevansa ihan kananmunilla! Vieläkin naurattaa!

  katja:
  14.2.2007, 22.50

  Mulla on ystävä, jolla on siskonsa kanssa ”kiasmaa” :-) On niin noloa, ettei viitsi korjata….

  Maikki:
  15.2.2007, 14.55

  Aika hauskaa Siru, olen tässä sattuneesta syystä lueskellut tällä viikolla Mytologian sanakirja -nimistä opusta ja siinä yhteydessä hermeettinen tarkoittaa ”Hermes-jumalalle kuuluvaa tai hänen vaikutukseensa perustuvaa”. Ajattelin vaan, että jos kaverisi viittasikin Hermekseen eikä ilmatiiviiseen. Tuon kirjasen mukaan kyseisen jumalten sanansaattajan, varkaiden suojelijan ja muutenkin yleismiesjantusen tehtäviin nimittäin kuului myös vainajien saattaminen manalaan. Ja siitähän ei hirveän pitkä matka ole helvetilliseen krapulaan!

  Siru:
  15.2.2007, 15.51

  Maikki, looginen selitys, jota itsekin olen joskus miettinyt – mutta tapauksen tuntien en oikein jaksa uskoa että kyseinen henkilö olisi kovin perehtynyt kreikkalaiseen mytologiaan… Toisaalta, ihmisillä on piileviä kykyjä, joten ehkä minä olen aliarvoinut hänen aivokapasiteettiaan kaikki nämä vuodet!

  Kriisi:
  15.2.2007, 20.13

  Megalomaaninen on ihan megakaamea :-) Itseäni nyppii, kun jengi käyttää sanaa ”pateettinen” englannin kielen sanan ”pathetic” merkityksessä. Tai vääntelee idiomaattisia ilmauksia mielensä mukaan tyyliin ”kun xxx suuttuu, siitä on oksat poikki”… POIKKI?! Argh… :-)

  Jani:
  17.2.2007, 13.13

  Minusta näinä postmoderneina aikoina on myös mahdollista käyttää sivistyssanoja päällisin puolin tuollaisen väärinkäytön kanssa täysin identtiseltä näyttävällä tavalla, mutta kuitenkin tietoisena siitä, että kyse on väärinkäytöstä, jolloin se ei yhtäkkiä olekaan noloa tai korviariipivää, vaan huumoria. Saattaisin esimerkiksi hyvinkin käyttää megalomaanista tuolla kuvatulla tavalla väärin, tahallani.

  Sen erottaminen sitten, että onko kyse tahallisuudesta vaiko vain pelkästä typeryydestä, onkin joskus kinkkistä. Jonkun höpöhöpö-tv-kisan juontajan kohdalla pitäisin tosin lähtökohtaisena oletuksena sitä, ettei se ainakaan tahallista ole, joskin sen miespuolisen moottorituvan, mikäsenniminytolikaan, joka juontaa vissiin tuon kyseisen ohjelman ekstraa, kohdalla tekisin tästä oletuksestani poikkeuksen. (Jouduin yhden kerran pakosta kuuntelemaan molemmat ohjelmat läpi, kun vanhemmat olivat viimeksi kylässä, ja äiti fanittaa niitä.)

  Tipu:
  26.9.2013, 17.16

  Ottaen huomioon nykyisten ohjelmien tason, voi kyllä megalomaaniset aplodit antaa julkulle joka luulee itsestään liikoja. ;D

  Jätä kommentti