Luokat

Arkistot

Etsi merkinnöistä


toukokuu 2018
ma ti ke to pe la su
« maalis    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

5 uusinta kommenttia

Meta

 • Popular Tags


 • Jänöjussi Ruoholahdessa

  Jänikset ovat mukautuvaisia otuksia: ne ovat kesällä ruskeita ja talvella valkeita, niin että ovat mahdollisimman hyvin suojassa värinsä ansiosta. Vasta tänään tosin ymmärsin, miten mukautuvaisia jänikset todellisuudessa ovat. Näin moisen pörröisen pitkäkorvan tänään Ruoholahdessa lähellä kahden vilkkaan kadun risteystä. Jänis ei ollut valkea, vaan likaisen vaaleanruskea – kuten saasteista törkyinen lumi.

  Kaupungissa kaupungin tavalla.

  Kommentteja: 8

   

  Kommentteja:

  Anna:
  22.1.2006, 23.32

  Mistäs tiedät että jänö ei ollut myös saasteista törkyinen? Varsinkin, jos se asustelee vilkkaalla risteysalueella.

  pagisija:
  23.1.2006, 9.37

  Ettei kyseessä ole ollut rusakko, joka ei vaihda väriään talveksi lainkaan? Käsittääkseni metsäjänis on väistynyt yhä pohjoisempaan ja etäämmäs kaupungeista rusakon tieltä. Rusakolta taas puuttuvat ”lumikengät”, joilla metsäjänis pysyy hangen pinnalla, joten vähälumiset talvet passaavat sille mainiosti.

  Ainakin täällä Tampereella on niin hyvin- ja paksusti voiva rusakkokanta, että ne varmaan alkavat kohta vaatia suojelurahaa…

  Anu:
  23.1.2006, 10.13

  Minä en ainakaan ole ikinä nähnyt metsäjänistä kaupungissa. Rusakoita sen sijaan on runsaasti myös Helsingissä, niinkin keskellä kaupunkia kuin Kaisaniemen puistossa.

  Outi:
  23.1.2006, 11.05

  No en minä kyllä ihan vakavissani olettanut, että jäniksen väri olisi oikeasti mukautunut likaiseen lumeen :D

  En ole tainnut ikinä nähdä talvella tuon väristä otusta, joten oletettavasti se oli todellakin rusakko eikä metsäjänis – kun taas pohjoisessa lapsuudenkodin nurkissa pyörivät pörröturkit ovat jäniksiä, ne kun ovat valkoisia :)

  Kiikku:
  23.1.2006, 21.57

  Olisit olettanut vaan, sillä rusakkokin kyllä vaihtaa turkkiaan vaaleammaksi, vaikkei kuitenkaan ihan valkoiseksi. Ja kaikennäkösiä kirjavia väriskaaloja on nähty ruskea-valkolaikukkaista noihin näkemiisi likaisenruskeisiin. Rusakko ei ole ihan vielä ehtinyt muuntautunut Suomen oloihin (eli ei ymmärrä vaihtaa karvaa kun lunta tulee), Helsingin seudullehan laji levisi käsittääkseni Virosta vasta 1920-luvulla.

  Tiedoksi myös jos noita pitkäkorvia pongailet enemmänkin, niin Helsingissä voit nähdä tosiaan metsäjäniksen ja rusakon lisäksi villikaneja. Aivan oikein, niitä kaikenkirjavia lemmikkikaneja, joita on joku joskus vapauttanut Vanhankaupunginlahden ympäristöön ja niistä on muodostunut populaatio. Tosin rakentamisen myötä populaatio on hajonnut ympäri Helsinkiä. Nämä jänökset ovat kyllä mukautuneet saaliseläiminä ehkä pakostakin kaikki tasaisen harmaanruskeiksi. Tai siis niille värikkäimmille yksilöille on viissin käynyt huonosti :p

  Outi:
  24.1.2006, 11.37

  Kaneja :o Aika hurjaa! Kävimme muuten taannoisen asunnonmetsästyksen yhteydessä katsomassa asuntoa myös Vanhankaupunginkoskella, ehkäpä siellä olisi näkynyt pikkunisäkkäitä jos olisimme muuttaneet sinne :)

  Mielelläni näkisin moisia pörröisiä otuksia enemmänkin… Jäniksiä, oravia, lintuja yms. ei täällä kaupungin keskellä näe lainkaan riittävästi :(

  Burana:
  24.1.2006, 14.50

  Täällä kylmässä ja tuulisessa Pohjolassa ne kurrenkutaleet roskaavat hiihtoladut kävyillään. Tekevät tämä aivan varmasti tahallaan. Voin vain kuvitella kuinka ne hykertelevät tyytyväisinä oksilla katselemassa hiihtäjiä, joiden vauhti tökkii laduilla oleviin roskiin. Varmasti joku kipinävuoroa vastaava vartiointisysteemikin niillä täytyy olla uuden lumen varalle. Heti kun ensimmäinen lumihiutale putoaa, viheltää vahtikurre hampaidensa välistä orava-armadan liikkeelle narskuttamaan talttahampaillaan ladut täyteen roskia.

  Ja juu. Unohdin ottaa aamulla sen värillisen pastillin ;-)

  lina:
  17.12.2006, 10.09

  Näin tänä talvena jäniksen joka oli ruskea vaikka sen olisi pitänyt olla valkoinen.seuraavina päivinä näin sen saman jäniksen,sen selässä oli syviä haavoja eikä sen takia pystynyt oikein kävelemään..sen takia suojaväri jäniksille on tärkeä..

  Jätä kommentti