Luokat

Arkistot

Etsi merkinnöistä


helmikuu 2018
ma ti ke to pe la su
« maalis    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

5 uusinta kommenttia

Meta

 • Popular Tags


 • Sanaärtymystä

  Minä haluaisin kieltää niin mainosmiehiltä kuin lähes kaikilta televisio- ja radiojuontajilta ja -toimittajilta kaksi sanaa johdannaisineen: Legenda ja klassikko. Toki täällä Naamioiden takana tiedostetaan, että maailmassa on paljon tärkeämpiäkin epäkohtia kuin kahden sanan jatkuva väärinkäyttö, mutta hyvä isä, miten tämä pieni asia voi minua kyllästyttää.

  klassik|ko 1. klassiseksi vakiintunut (taide)teos. Rio Bravo, lännenelokuvien k. 2. Klassinen kirjailija, taiteilija, tutkija tms. Suuret k:ot Tolstoi ja Dostojevski. Kielitieteen k:ot. 3. klassisten kielten tutkija.
  klassinen 1. antiikin kulttuuriin kuuluva, sille ominainen, sitä koskeva. K:set kielet. K:sen ajan taide. 2. yleisesti tunnustettu, pysyväarvoinen. Maalaustaiteen k:set mestarit. K. musiikki. Huxleyn k. tieteisromaani ”Uljas uusi maailma”. 3. perinnäinen, totunnainen, vakiintunut, luonteenomainen. K. juttu, esimerkki.

  Joka hemmetin kirja, joka on vähänkin saanut mainetta, on nykyään heti klassikko. Ja jos on joku rockyhtye joskus sattunut tekemään yhden ison hitin, puhutaan yhtyeestä sen jälkeen legendana – tai peräti legendaarisena rockin klassikkona. Minulla on uutisia: Eppu Normaali ei ole legenda. Green Day ei ole klassikko.

  legenda pyhimystarina, -taru. Pyhän Eerikin l. Laajemmin L. [= legendaarinen henkilö] jo eläessään. Kuv. epäuskottava t. kaunisteltu kertomus t. väite, satu, taru. L. metsävarojen loppumattomuudesta. Slg. Heittää l:a jutella, kertoilla, iskeä tarinaa, heittää huulta.
  legendaarinen tarunomainen, -hohtoinen, tarumainen.

  ”Legendaarinen 80-luvulla vaikuttanut tukkaheavy-yhtye WASP”? ”Sim City 2000 – legendaarinen kaupunkisuunnittelusimulaattori”? ”Korhosen legendaarinen alkuperäinen Madventures 2 teemabiisi”?

  Huokaus…

  Kommentteja: 9

   

  Kommentteja:

  pni:
  31.8.2005, 1.15

  Sama kun telsussa mainostetaan jonkun uuden tuntemattoman tähtösen (?) ensilevyä sanoin ”hittilevy” tai ”uusi klassikko”. Jee jee, ihan kuin tietäisivät onko levy oikeasti hitti tai klassikko. Bullshittiä.

  Surullisinta on se että ihmiset luulevat oikeasti että näin on. Hitti on hitti. Uuusi klassikko on uusi klassikko. Vähän niinkuin las ketschup tai joku muu yhden hitin ihme.

  Mikä pyörittää maailmaa? Mikä?

  Lord Boredom:
  31.8.2005, 7.18

  Siitä ei ole päivääkään, kun itse kirosin mielessäni, että kehtaavatkin käyttää sanaa ’klassikko’. Siinä mainostettiin muistaakseni jotain yhtyettä, olisiko ollut juurikin Green Day. Klassikko my ass.

  Sana ’legendaarinen’ tai ’legenda’ ei ole vitutoinutkaan sitten lukiovuosien, kun eräs kaveri kutsui jokaista hänen tai hänen juoppokaverinsa kännitöppäilyjä legendaarisina.

  Outi:
  31.8.2005, 11.49

  Onpa ihanaa, etten ole yksin kiukkuni kanssa :) Juu, Green Dayta mainostetaan parhaillaan klassikkona. Vai oliko se legenda sittenkin? No toisella noista sanoista kuitenkin. MUR!

  Pap:
  31.8.2005, 12.57

  Uhh, vähän säikähdin. Taisin juuri eilen käyttää sun kanssa jutellessa tuota klassinen-sanaa ;/

  kolibri:
  1.9.2005, 1.00

  ’Klassinen’ -sanaa kaytetaan ainakin Helsingin slangissa jatkuvasti tarkoittamaan jotain todella hyvaa, mutta slangisanat ovat ehka erikseen.

  Ari:
  1.9.2005, 10.19

  Eikös tämä sinun blogisikin ole legenda eläessään, lähes klassikko:)

  pni:
  1.9.2005, 16.19

  Oletteko huomanneet muuten että Disneyn kaikki leffat ovat mainoksissa klassikoita.

  Ja oletteko huomanneet että tämä keskustelu on legendaarinen klassikkohitti.

  Jani:
  2.9.2005, 19.27

  pniltä hyvä pointti. Minusta Disney tekee hallaa vain itselleen sillä, että nimittää jokaista elokuvaansa klassikoksi heti alusta alkaen, kun niiden historia on niin pitkä ja kunniakas, ja ainakin piirrettyjen joukossa on sellaisiakin, että niitä voi ihan oikeasti kutsua klassikoiksi.

  Outi:
  2.9.2005, 19.45

  Tokihan minun blogini on legenda jo eläessään :D

  Tuo Disney-juttu on kyllä ihan totta – niillä oikeasti on joitain elokuvia, joita minäkin kutsuisin klassikoiksi… mutta kaikki? No way.

  Jätä kommentti