Luokat

Arkistot

Etsi merkinnöistä


toukokuu 2018
ma ti ke to pe la su
« maalis    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

5 uusinta kommenttia

Meta

 • Popular Tags


 • kännykkäkansan tavoitettavuus

  Kännyköissä on eräs piirre, jota vihaan. Ne ovat tehneet ihmisestä liian helposti tavoitettavan – tai pikemminkin luoneet käsityksen, että ihmisen on oltava lähestulkoon aina tavoitettavissa. Lankapuhelimien aikaan oli ihan hyväksyttävää se, ettei aina vastattu, kun joku soitti: oltiin takapihalla kitkemässä kasvimaata, vessassa kakkosella, kaupungilla ostoksilla ja niin edelleen.

  Nyt kun meillä kaikilla (tai melkein meillä kaikilla) on kännykkä, pitäisi aina vastata puhelimeen, kun se soi. Ei voi olla olemassa erinomaista syytä olla vastaamatta, koska kännykkä kulkee koko ajan mukana.

  Minulla on tapana jättää kännykkä täysin huomiotta, kun työskentelen. Kirjoittaessani artikkelia haluan keskittyä siihen ilman häiriötekijöitä. Jos sinä aikana äänettömään kännykkääni yrittää soittaa tai viestittää ystävä, olen siitä autuaan tietämätön.

  Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että jos puhelimeen ei vastata, soittaja olettaa sinun olevan jostakin vihainen tai pelkää, että olet suunnilleen taittanut niskasi ja lojut jo puoliksi mädäntyneenä työpöytäsi alla.

  Minä toivoisin, että olisi ihan ok olla puhelimen tavoittamattomissa. Minä toivoisin, ettei minun tarvitsisi tuntea huonoa omaatuntoa siitä, että pidän puhelintani äänettömänä enkä vastaa, jos joku soittaa. Kaikki te rakkaat ihmiset, joilla on tapana soitella minulle: minä en ole kuollut tai vihainen, jos en vastaa puhelimeen. Minä saatan yksinkertaisesti olla väsynyt, kiireinen, hankalassa paikassa tai joskus jopa vain niin epäsosiaalisella tuulella, etten jaksa puhua puhelimessa. Se ei tarkoita, että te ette olisi minulle tärkeitä.

  Minä vain haluan valita, milloin minä olen puhelimen tavoitettavissa.

  Kommentteja: 15

   

  Kommentteja:

  Marjut:
  22.2.2005, 7.30

  Vaikka tällaisia kommentteja pitäisi kuulemma välttää, niin sanon kuitenkin: olen tismalleen samaa mieltä kanssasi. Amen.

  Burana:
  22.2.2005, 7.32

  Kyllä se on ihan ok olla vastaamatta. Epäsosiaaliseksi luullaan silloin jos jättää vastaamatta puheluihin ja aikaa soitoista on kulunut päivä tai parikin. Tuntemattomat numerot tietenkin erikseen.

  Enemmän minua ärsyttää ihmisten tinkaaminen sitten soitettaessa tyyliin "missä olit? mikset vastannut puhelimeen?" Tapaan vastata melko yliolkaisesti "En ollut puhelimen tavoitettavissa" tai vastaavaa. Mitäs se muille kuuluu miksen vastannut. Saatoinhan vaikka istua valvomassa tavaralähetystä Arabiaan.

  Veera:
  22.2.2005, 9.28

  Samaa mieltä. Tosin minua kännykkäkulttuurissa harmittaa eniten eräs toinen sen mukanaan tuoma ilmiö: täsmällisyyden käsitteen hämärtyminen.

  Nykyään ei tarvitse sovittuun tapaamiseen tulla koskaan ajoissa, koska aina voi soittaa ja pahoitella myöhästyvänsä "vähän".

  pikkuella:
  22.2.2005, 9.55

  Tääläki ollaan samaa mieltä. Tosin minusta ei ole suuri rikos sulkea kännykkä silloin, kun ei jaksa olla tavoitettavissa. Itse harrastan sitä mm. joskus kävelylle lähtiessäni tai iltoina, jolloin väsyttää ja kaikki masentaa. Tietty silloin ei voi tietää onko kukaan kaivannut. Ö–isin puhelimeni on aina suljettuna. Olen järkeillyt niin, että jos yöaikaan jotaki tapahtuu esim. vanhemmilleni, en kuitenkaan pääsisi heti lähtemään heidän luokseen. Silloin on ehkä vain hyödyksi, että olen nukkunut yöni rauhassa. Eipä sillä, että juuri kukaan mulle yöaikaan muutenkaan soittelis, mutta… =)

  E:
  22.2.2005, 10.12

  Olen samaa mieltä – puhelimeen ei tarvitse olla aina valmiina vastaamaan!

  Kännykkäkulttuuriin oletetaan kuuluvan valitettavan usein myös se, että vastaamatta jääneen pitäisi soittaa takaisin sille, joka oli yrittänyt soittaa. Itse en pidä tällaisesta olettamuksesta. Ajattelen, että kyllä se soittaa, jolla on asiaa. En itsekään oleta kenenkään soittavan takaisin, jos olen yrittänyt soittaa – soitan kyllä uudelleen, jos minulla on tärkeää asiaa :) Joskus harmittaa, kun joku kysyy "mikset soittanu, kun huomasin mun soittaneen?" Miksi olisin soittanut? Nykyaikaiset puhelimet kun näyttävät, kuka on soittanut.. entisaikojen lankapuhelimissa ei sitäkään toimintoa ollut.

  Ari:
  22.2.2005, 10.19

  Edelleen samaa mieltä.

  Nykyajan sosiaalinen yhteiskunta on muuttunut sellaiseksi, että pitäisi olla aina tavoitettavissa 24 tuntia vuorokaudesta. Hetkeäkään ei saa hukata, vaan kännyköillä ilmoitellaan "lennosta" että mennään kahville, tavataan siellä ja siellä.

  Ennen voitiin mennä kyläilemään tai kaffelle ystävien luokse ilman sen kummenpia ilmoittelemmisia. Nykyisin kun ilmestyt ovelle ilmoittamatta, niin se on melkein sydänkohtauksen paikka.

  Hassua ettei voi enää mennä käymään "kylässä" tuosta noin vain, vaan asiasta täytyy ilmoittaa vähintään kuukautta aikaisemmin..

  Kännykkä kontaktoinnin rajat ovat muuttuneet hetkisiksi, kuten vähän kaikki muukin tässä yhteiskunnassa.

  Ei hyvä!

  Laiskiainen:
  22.2.2005, 10.49

  Välillä ärsyttää kun ystävälle olisi todellakin asiaa ja hän ei suostu vastaamaan. Jos puhelimesta näkyy, että joku on yrittänyt soittaa vaikkapa neljä kertaa, olisi ehkä kohteliasta soittaa takaisin (vaikka ei sosiaalisella tuulella olisikaan). Kaikkia asioita kun ei voi hoitaa tekstiviestitse.

  Ymmärrän kyllä, että välillä ei jaksa vastata. Kohtuus kaikessa!

  Janka:
  22.2.2005, 11.36

  Minun tuttavat ja sukulaiset ovat pitkän totutuksen jälkeen oppineet, että minä vaan en vastaa puhelimeen jos ei huvita, ja soitan kyllä takaisin sitten jos huvittaa. Puhelimen jätän usein pöydälle äänettömänä, jos tiedän etten kumminkaan vastaa, soitti kuka hyvänsä. Vaati se vähän kärsivällisyyttä ja noin kymmenentuhatta "ei, mulla ei ole mitään hätää, mullei vaan ollut puhelin tässä käsillä", mutta nyt on hyvä.

  Vielä kun saisi äitini oppimaan, että en missään tapauksessa vastaa puhelimeen niin kauan kuin työpäiväni on kesken.

  Stu:
  22.2.2005, 11.49

  Itselläni on tapana jättää kännykkä äänettömällä tai toisinaan jopa kotiin luennoille lähtiessäni. Vastaajahan on juuri sen takia, että jos on tärkeää asiaa, voi jättää soittopyynnön…

  Ari:
  22.2.2005, 11.50

  Outi

  Taisitkin onnistua sohaisemaan kepillä onnsituneesti arkaan paikkaan ihmisille kännykkä kulttuurista.

  Täytyy lopettaa – kännykkä soi…

  Heli:
  22.2.2005, 12.38

  Asiaa puhut.

  Olen kirjoittanut joskus itse samasta aiheesta.

  ElinaA:
  22.2.2005, 16.54

  Ihanaa, että moni muu ihminen on kanssani samaa mieltä. En voi käsittää miksi ihmeessä aina pitäisi olla tavoitettavissa. Itse pidän puhelinta äänellisenä aina, mutta niin, että se soittaa vain kerran. Tällöin tiedän, että joku soittaa, mutta rimputus ei jää rallattamaan ikuisuudeksi vaikka jättäisin vastaamatta.

  Jos minulle on soitettu kerran tai kaksi en yleensä soita takaisin. Soittakoon omaan laskuunsa jos on tarve höpöttää. Jos taas soittoja on useampia niin voi olettaa kyseessä olevan jo hätä.

  Vielä kun "työpuhelimen" suhteen ihmiset ymmärtäisivät etten ole tavoitettavissa 24h. Aiheutin ison kinan kun väitin ettei minun kotona vapaaehtoistyötä tekevänä tarvitse olla aina puhelimen päässä.

  sivusta seuraaja:
  22.2.2005, 16.57

  En suinkaan oleta, että kaikki, joilla känny on, pitävät sitä aina nokkansa edessä. Sen sijaan kyllä oletan, että jos soitan monta kertaa jollekin ja puhelin soi (=on päällä), ko. henkilö soittaa takaisin nähtyään, että olen yrittänyt kiihkeästi tavoitella…

  Jos ei ’muuten vaan’ halua vastata, eikö olisi selvyyden vuoksi viksumpaa siirtää puhelut suoraan vastaajaan? Sinne jokainen, jolla oikeasti on asiaa, voi sitten jättää viestin tai soittopyynnön, eikä kenenkään tarvitse miettiä loukkaako jotain tai huolestuuko joku.

  Janne:
  22.2.2005, 18.38

  Minulla on vastaaja juuri siksi, että jos joku todella haluaa minun soittavan takaisin, hän jättää sinne viestin.

  Tosin ei silti, minusta on tullut jotenkin varauksellinen soittelija; ennemmin sähköpostitan ja kysyn, onko ok soitella. Sähköposti kun ei varaa toisen aikaa samalla lailla.

  Jerry:
  20.9.2007, 22.40

  Allekirjoitan tämän.
  meilläpäin samaa ongelmaa.. ihme ettei ole vielä poliiseja soiteltu perään kun ei ole päivään kuulunu..

  Jätä kommentti