Luokat

Arkistot

Etsi merkinnöistä


helmikuu 2018
ma ti ke to pe la su
« maalis    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

5 uusinta kommenttia

Meta

 • Popular Tags


 • tulevat kaipauksen kohteet

  Minulle jo ehdittiin vähän nuristakin siitä, että olen listannut ainoastaan niitä asioita, joita EN jää kaipaamaan jahka muutan pois. Tässä on siis tasapainon vuoksi listaa asioista, joita minulla tulee ikävä, kun minusta tulee helsinkiläinen.

  – lyhyt tai siedettävä matka lähes kaikkien perheenjäsenten luo
  – ystävät… kaikki ne ihanat ihmiset, jotka olen ympärilleni onnistunut Oulussa haalimaan
  – pikkuinen vuokrakaksioni, joka opetti minut olemaan itsenäinen ja nauttimaan omasta seurastani
  – Kuivasjärvi, jonka rannoilla olen kävellyt sekä tuskaani itkien että onnesta hymyillen
  – se, että hiirulaisille on tarvittaessa hoitopaikka
  – ystävät
  – Ainolan puisto
  – tyttöjen lounaat Pikku-Thaissa ja kahvittelu Bisketissä
  – oman pikkuisen irc-kanavamme illanistujaiset
  – kaupungin keskusta, joka on turvallisen pieni
  – oululaisen rempseä svaa-vokaalin käyttö
  – ystävät
  – tutut kasvot lähikaupoissa, kirjastossa ja apteekissa
  – Nallikari (paitsi helteiseen ruuhka-aikaan)
  – ihanan ystävällinen ja puhelias Nordean valuuttapuolen virkailija, jonka kanssa olen asioinut säännöllisesti jo kaksi ja puoli vuotta
  – tunne, että minulla on kaikki langat käsissäni
  – ihmisten luontainen taito 1) ääntää s ihan oikein (=sössöttämättä) ja 2) olla muutenkin pahasti raiskaamatta kaunista äidinkieltämme
  – turvallisuus
  – sorsalampi ja kasvitieteellinen puutarha
  – Pannun ruoka
  – lumi ja oikeat talvet

  ..ja niin edelleen.

  Kommentteja: 15

   

  Kommentteja:

  t.:
  27.1.2005, 8.53

  Toivon vilpittömästi, että tulet kotiutumaan ja viihtymään siellä uudessa kotikaupungissasi. Muutin itsekin suunnilleen saman määrän kilometrejä -eri kaupungit vaan- tässä taannoin, ja kieltämättä on asioita, joita jäin kaipaamaan, mutta se, mitä tuli tilalle, onkin tavallaan helpottanut tätä asettumista.

  Muutenkin toivon sulle onnea alkavalle uudelle ..elämänvaiheelle.. heh.. Ja loppuuhan ainakin se monen tunnin junailu (siitäkin on kokemusta).

  E.K.:
  27.1.2005, 9.44

  Hei :)
  Jos tarvitset hiirulaisille hoitopaikkaa sitten täällä Helsingissä niin älä epäröi ottaa yhteyttä minuun.
  Meillä on kokemusta hiiristä ja me ollaan _aina_ kotona.

  Kookos:
  27.1.2005, 10.34

  Kuulostaapa listasi kotoisalta. Tietyistä asioista olen eri mieltä. Mielestäni nimenomaan oululaisilla EI ole luontaista taitoa olla raiskaamatta äidinkieltämme. Oulun murre on ihan kamalaa! Pahinta on se, että lapsenikin puhuu sitä! Bad, bad mother, kun ei saanut estetyksi ;-)

  Täytynee scrollata myös sen tätä en jää kaipaamaan -listan luokse. Minulla taitaa olla Ouluun edelleen viha-viha-suhde ;-)

  Eräs, joka tykkää Helsingistä…

  Outi:
  27.1.2005, 11.23

  Kiitos onnentoivotuksista, tulevat tarpeeseen :) Ja E.K. – älä hullua yllytä ;) Löydät vielä itsesi hoitamasta neljää hiirulaista…

  Kookos, minusta murre ja puhevika ovat kaksi eri asiaa ;) Monen helsinkiläisen lespaava s-äänne ei ole murretta vaan puhevika. Samaten en pidä pääkaupunkiseudun slangisanoista: minusta äiti on äiti eikä mutsi, työ on työtä eikä duunia jne. Sen vuoksi minusta oululaiset – puhuessaan omaa murrettaan – eivät raiskaa äidinkieltämme samalla tavalla kuin monet pääkaupunkiseudun ihmiset. :)

  Jyri:
  27.1.2005, 11.35

  Itse olen kotoisin Hämeestä, alueelta jossa puhutaan sitä aitoa äidinkieltä, mutta murteista suosikkini on Oulun. Itse asiassa tuo perhanan puhevika on tarttumassa minunkin kielenkäyttööni.

  Miksikö sitten Oulun murre on hyvä asia? Koska se on käyttökielenä muita tyylikkäämpi. Se on vähän kuin puhuttavampi versio kirjakielestä. On siinäkin tosin omat ikävyytensä, mutta missäpä ei.

  Jukka:
  27.1.2005, 12.29

  Tuolla listalla oli vain muutama asia, jotka osuivat minun kohdallani. _KUN_ muutan pois Oulusta tuolta listalta jään kaipaamaan ystäviäni täällä (tosin hekin muuttanevat samoihin aikoihin muualle), Nallikaria (sekä rantaa että kiipeilyseinää siellä), Biskettiä ja ehdottomasti sitä Nordean valuuttatiskin virkailijaa.

  Olen juossut hakemassa puntia sieltä nyt kiihtyvällä tahdilla ja joka kerta se jaksaa ihmetellä mun matkustustahtiani…

  Kookos:
  27.1.2005, 12.45

  "Miksikö sitten Oulun murre on hyvä asia? Koska se on käyttökielenä muita tyylikkäämpi. Se on vähän kuin puhuttavampi versio kirjakielestä."

  Auts! Tämä ei ole mielestäni mielipidekysymys ;-)

  Käsitykseni mukaan kirjakielen perusta ovat nimenomaan itäisen Suomen murteet. Oulun murre on minun näkökulmastani suuri perversio. Mutta minähän olenkin Itä-Suomesta, joten voihan olla, että kielihistorian muistikuvani ovat tästä syystä "korruptoituneet".

  Myöskään helsinkiläisten puhevikaa en ole koskaan oikein havainnoinut. Taisin kuulla tuosta ilmiöstä aikuisella iällä ekan kerran – täällä Oulussa. Samaa luokkaa sen oululaislegendan kanssa, jossa sanotaan, että etelän ihmiset eivät osaa ajaa huonolla talvikelillä, mutta oululaiset osaavat. Kyllä se pelti kolisee täällä Oulussakin huonolla säällä.

  Burana:
  27.1.2005, 12.51

  Eihän se talvikelijuttu ole mikään Oululaisten legenda, vaan ylipäätään pohjoissuomalaisten (lue: kehä 3 ulkopuolella asuvat). Joka vuosi jännään sitä päivää jolloin lööpit kirkuvat "Liukas keli yllätti autoilijat! Toistasataa peltikolaria!". Kirjakieltä ei käsittäkseni puhuta, vaan yleiskieltä.

  Jyri:
  27.1.2005, 13.45

  "Auts! Tämä ei ole mielestäni mielipidekysymys ;-)"

  Mikä ei ole mielipidekysymys? Jos joku ei pidä helsinkiläisten puhetavasta vaan Oulun murteesta, ei sitä voi väittää asiatiedoksi, eikä siten pitää oikeana tai vääränä.

  Korjailen hieman itseäni. Kuten Burana huomautti, s/kirjakieli/yleiskieli/, ja ehkä minun pitäisi myös oikaista tuota "aidon suomen" käsitettäni: en ole tutustunut äidinkielemme syntyyn sen erityisemmin, mutta ainakin käsittääkseni kotiseutuni puhetapa on jo alun alkaen ainakin vahvasti muistuttanut nykyistä yleiskieltä. Saatanhan olla väärässä, mutta tarkoitukseni olikin vain sanoa puhuvani "murteetonta" suomea alunperin.

  Pim!:
  27.1.2005, 17.28

  Suomen kirjakieli on kompromissi: siinä on yhtä lailla itämurteita ja länsimurteita (näin ainakin oli tarkoitus). Minkälaista tällöin on "murteeton" suomen kieli?

  Kun arvioi puhuttua kieltä, pitäisi samalla miettiä sitä, miten kirjoitettu kieli vaikuttaa omaan ajatteluun? Pitääkö "parempana" puheena sellaista puhuttua kieltä, joka muistuttaa kirja- tai yleiskieltä. Miksi? Mitä arvoa on puhutulla kielellä, sen eri variaatioilla ja puhekielisyyksillä?
  Mielestäni on siis tarpeellista miettiä sitä, miten kirjallinen lävistää kulttuurimme ja ajatteluamme.

  ainailona:
  27.1.2005, 18.03

  Lunta ja oikeaa talvea tulet taatusti kaipaamaan! Vaikka täällä nyt juuri onkin ihanan paljon lunta ja talvinen tunnelma ihan keskustassakin, niin enimmäkseen Helsingin talvet ovat harmaata suttua ja rännässä rämpimistä.

  Markku:
  28.1.2005, 13.33

  Minua kanssa joka talvi jaksaa hämmästyttää lehtien otsikot tyyliin "Talvi yllätti eteläsuomen autoilijat". Minua ei ole koskaan yllättänyt se, että kesän jälkeen tulee syksy ja syksyn jälkeen talvi. Siihen on jotenkin tottunut. Niinpä minua ei myöskään yllätä se, että talvisin tulee lunta ja lämpötila on pakkasen puolella ja keli voi olla paikoittain todella liukas. Ehkä se on sitten asennekysymys.

  Katja:
  28.1.2005, 14.48

  Etelän talven korvaa etelän kesä; lämpimät, pimeät illat ja ennen kaikkea EI SÄÄSKIÄ EIKÄ MÄKÄRÄISIÄ. Suoraan sanottuna luksusta sääskiparven seassa kasvaneelle.

  Kate:
  29.1.2005, 11.21

  Katja: Eihän niitä sääskiä kaupungissa tietenkään ole, mutta maaseudulla kyllä täällä etelässäkin ihan riittävästi… ;) Bzzz…

  jippis:
  30.1.2005, 20.13

  Moi,

  tervetuloa pääkaupunkiseudulle!

  Hiirihoitaja löytyy täältäkin, jos hiirukaisesi eivät pelkää koiria. Omia hiiriä ei ole ollut, mutta gerbiileitä kahteen otteeseen.

  seriously, jos tulee hätä ja luulet ettei hiiresi pelästy liikaa, ota yhteyttä. Hieno homma, onnea päätökselle!

  pyryfani@hotmail.com

  Jätä kommentti