Luokat

Arkistot

Etsi merkinnöistä


huhtikuu 2018
ma ti ke to pe la su
« maalis    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

5 uusinta kommenttia

Meta

 • Popular Tags


 • kun elämä näyttää peräpäätään

  Päätoimittaja lähestyi minua perjantaina sähköpostitse: ”Nyt esitän tyhmän kysymyksen – mutta ajattelin kuitenkin varmistua asiasta: kyllähän sinä tiedät, että päätoimisen freen on huolehdittava itse omista eläkemaksuistaan (ja että ne ovat pakollisia)?”

  Typertynyttä ilmettä seurasi nielaisu, ja nielaisua kauhistunut ilme. Kauhistunutta ilmettä seurasi hirveä litania kirosanoja, ja kirosanoja puolestaan kauhea morkkis omasta typeryydestäni. Morkkiksen jälkeen ylitseni iski valtaisa epätoivon hyökyaalto. Rästissä olevien maksujen kokonaismäärä on luultavasti 40x enemmän kuin tilini saldo. Voi hyvä jysäys, miten typerä voi ihminen olla.

  Tänään meni Tapiolaan. Kakistelin haluavani yrittäjän eläkevakuutuksen ja näytin äärimmäisen pahoittelevalta kertoessani olevani vuoden myöhässä. Vakuutusyhtiön neitonen oli ystävällinen ja hymyileväinen, mutta minua ei kauheasti hymyilyttänyt.
  – Niin, nämä maksuthan ovat 21,4 prosenttia tuloista…
  [nielaisu]
  – Tuota, netto- vai bruttotuloista?
  – Bruttotuloista.
  [huimausta]
  – Ahaa.
  – Ja valitettavasti näihin tulee vielä myöhästymiskorkoa, joka on 10 prosenttia…
  [vastustamaton mieliteko hypätä ulos ikkunasta, pää edellä]

  Koko juttu on jotenkin niin absurdi, että en oikeastaan osaa edes enää olla ahdistunut. Minulla ei ole mitään käsitystä siitä, millä aion kyseiset maksut hoitaa, mutta yritän saada itseni uskomaan, että asioilla on tapana järjestyä.

  Antakaa minulle töitä.

  Kommentteja: 9

   

  Kommentteja:

  Aaltoneito:
  30.8.2004, 15.28

  Ei ole reilua tuommoinen. Tai siis, että oletetaan ihmisten tietävän, mistä kaikista maksuista on omatoimisesti huolehdittava. Kurjaa. Toivottavasti kaikki järjestyy jotenkin. Onneksi olet vain vuoden myöhässä.

  Nimetön mutta ystävällismielinen:
  30.8.2004, 17.02

  Kai tiedät, että 48 ekaa yrittäjäkuukautta saat 25 % alennuksen? Se helpottaa edes vähän!

  Sama nimetön mutta ystävällismielinen:
  30.8.2004, 17.06

  …sitä paitsi yel on otettava viimeistään puolen vuoden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta, joten ehkä sinun on maksettava korkoja vain puolen vuoden ajalta??

  annajuulia:
  30.8.2004, 22.55

  Pakollisia?

  Tiesin, että ne pitää hoitaa, jos haluaa leppoisan vanhuuden itselleen, mutta että pakollisia?

  Entä sitten sivutoiminen free-kirjoittaminen? Mitä olen jo velkaa jollekin? Miten se määrittely pää- ja sivutoimen kanssa linjataan?

  No sinä tuskin tiedät sitäkään :)
  Voisin joskus ottaa selvää asioista päivittelyn sijaan.

  Nyt en kyllä nuku ensi yönä.
  Olen idiootti.

  khilou:
  31.8.2004, 12.17

  Suunnilleen niin, että:

  Yrittäjän pitää ottaa itselleen YEL-vakuutus, jos hän täyttää kaikki seuraavat ehdot:
  * Hän on 18-64-vuotias
  * Yrittäjätoiminta on jatkunut yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta yrittäjän täytettyä 18 vuotta. Vakuutus alkaa ja YEL-maksu peritään kuitenkin toiminnan alusta lähtien
  * Työtulo on keskimäärin vähintään 5 504,14 euroa vuodessa.

  Myös sivutoimisella yrittäjällä pitää olla YEL-vakuutus, jos YEL-työtuloksi on arvioitava vähintään 5 504,14 euroa vuodessa.

  Tarkemmin http://www.etk.fi tai eläkevakuutusyhtiöiden sivuilta.

  khilou vielä:
  31.8.2004, 12.22

  Samassa tilanteessa olleena voin vahvistaa, että eläkevakuutuksen suhteen kannattaa hereillä, jos freehommista alkaa kertyä ihan oikeaa tuloa.

  Onneksi rästien maksamisen aikatauluista voi neuvotella.

  maksuista:
  31.8.2004, 2.25

  Jos totta puhutaan, ei nämä hommat freelle kuulu, jos free ei ole yrittäjä. Työnantajan velvollisuuksia yhtä kaikki. Free on työntekijä siinä, missä muutkin.

  Tiedän, että työnantajat luimistelevat maksuista free-verukkeella usein, mutta varsinkin tapauksissa, missä free on ollut työsuhteessa useamman kuukauden tai pahimmissa tapauksissa vuoden free-sopimuksella, viime kädessä se on työnantaja, joka nakitetaan maksuista.

  Yrittäjäksi ja yel/alv-velvolliseksi ei kannata ryhtyä, jos on vaikkapa free-toimittaja. Free-nörtin kanssa on niin ja näin, koska hänellä lienee leluhankintoja sen verran, että saa alv-vähennyksiä ym.

  K:
  31.8.2004, 10.53

  Onko verottaja hätistellyt? Ei? Sitten menet sinne vakuutusyhtiöön ja kerrot aloittavasi hommat nyt. Rästejä tuskin tulee kukaan karhuamaan, koska työn aloittamista on vaikea osoittaa.

  Edelliselle kirjoittajalle huomauttaisin, että eläkehommat kuuluvat päätoimiselle freelle, tuntee tämä itsensä yrittäjäksi tai ei. Lainaus:

  "
  Freelancer voi toki pitää itseään mieluummin taiteilijana tai keikkatyöntekijänä kuin todellisena yrittäjänä, eikä hänen ole pakko – eikä usein edes tarpeen – järjestää työtään yhtiö- tai yleensä yritysmuotoihin. Mutta kun sosiaali-, työvoima-, vero- tai eläkeviranomainen ottaa etenkin lehdistössä "taiteilijan" suurennuslasinsa alle, kohde onkin monella tapaa yrittäjä. Alalla jo toimivat freet tietävät, että tähän suuntaan mennään yhä lujempaa."

  Tämä ja monta muuta tietämisen arvoista asiaa free-työstä löytyy osoitteesta http://www.freet.fi/hyvatietaa/opas98/

  Outi:
  31.8.2004, 12.27

  Niitä rästejä ei kannata salailla, koska Eläketurvakeskus valvoo maksujen maksamista. Eli nyt vähitellen alkavat tarkistaa vuoden 2003 maksuja ja katsovat, että "Jahas, tällä tyypillä on ollut tämän verran tuloja mutta eläkemaksuja ei ole maksettu…"

  Joten pyysin suosiolla sitä vakuutusta viime vuoden puolesta välistä asti, vaikka en käsitäkään, miten aion maksaa ne maksut :)

  Jätä kommentti