Luokat

Arkistot

Etsi merkinnöistä


toukokuu 2018
ma ti ke to pe la su
« maalis    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

5 uusinta kommenttia

Meta

 • Popular Tags


 • Jogurttimarinaa

  Koskapa niin moni asia tässä raskaudessa on mennyt vaikeimman kautta, piti vielä näin h-hetken lähestyessä joutua raskausdiabetesepäilyn vuoksi sokerirasitukseenkin. Jo kaksi gynekologia on katsonut tarpeelliseksi kertoa minulle, että pienokaisemme kasvaa nopeammin kuin mitä pitäisi – ikään kuin tämän kokoinen nainen muka kovinkin usein synnyttäisi pienen ja siron alle kolmikiloisen mukulan, kun itsekin on ollut yli nelikiloinen syntyessään.

  Lääkärit saivat minut kuitenkin hätkähtämään sen verran, että olen pitänyt viisaimpana karttaa turhaa sokeria nämä jäljellä olevat viikot – enpä ainakaan sitten lihota vauvaa yhtään ylimääräistä. Jotta ennestäänkin kovin rajoitettuun ruokavalioon jäisi jäljelle edes jotain, en ole luopunut esimerkiksi jogurtista, vaan olen ainoastaan vaihtanut sen makeutusaineella makeutettuun sokerisen sijasta.

  Ja tästä pääsenkin aiheeseen, joka on ihmetyttänyt minua jo pitkään: meijerituotteiden suuret suomalaisnimet Valio ja Ingman kyllä puskevat markkinoille jatkuvasti uusia jogurtteja – on ruoansulatusta edistävää, ylimääräistä kalsiumia ja kuitua sisältävää ja niin edelleen… mutta siltikään nuo kaksi isoa firmaa eivät saa aikaiseksi keinomakeutettua jogurttia, joka olisi aidosti hyvää.

  Jogurtteja on varsinkin isommissa kaupoissa tarjolla suorastaan pöyristyttävän suuri valikoima, eikä siitä valikoimasta silti tunnu löytyvän kuin yksi ainoa minusta hyvänmakuinen ja onnistunut keinomakeutettu jogurtti: Danone Vitalinea. Mielelläni suosisin suomalaista, mutta niin kauan kun Valion ja Ingmanin jogurtit ovat surkean veteliä ja maistuvat häiritsevän selvästi aspartaamille, minä taidan lastata ostoskoriin Danonea.

  (Danone Vitalinea -jogurtit ovat antaneet toistaiseksi vain yhden aiheen marinalle: ananasta ja päärynää saa ainoastaan osana kahdeksan purkin isoa sekoituspakettia…)

  Kommentteja: 11

   

  Kommentteja:

  Sini:
  10.1.2009, 9.42

  Ah, jugurttimarinaa :) Minä kun juon aika (no, tosi) paljon keinomakeutettuja juomia, olen yrittänyt välttää näitä keinotekoisia makeutusaineita sitten muissa ruuissa. Minä en ymmärrä sitä, että aikuiseen makuun ei valmisteta jugurtteja, joissa ei olisi keinotekoisia maketusaineita, mutta jotka vain eivät olisi niin makeita eli niissä olisi vähemmän lisättyä sokeria – jos sitä ylipäätään pitää lisätä. Valiolla on joitain ”30% vähemmän lisättyä sokeria” -makuja ja näitä suosinkin aina, kun mahdollista, mutta näitä mahtuu yleensä pienempien kauppojen valikoimaan korkeintaan yksi maku. Ja aika makeita nämäkin vielä ovat, vähempikin sokeri riittäisi. Olen laittanut tästä Valiolle palautettakin, mutta en tiedä, mahdanko olla sitten toiveineni yksin…

  akrobaatti:
  10.1.2009, 10.27

  Olen itse vallan ihastunut erilaisiin maustamattomiin jugurtteihin, ja tällä hetkellä suuri lemppari on turkkilaisjugurtti jonka seurana lapioin sokeroimatonta mehukeittoa ja tavittaessa lisään hippasen hermesetasta (noudatan vähähiilihydraattista ruokavaliota). Luonnon- ja bulgarianjugurtti toimivat myös.

  Saara:
  10.1.2009, 11.25

  Yritän välttää kaikkea makeutusaineilla makeutettuja tuotteita, koska en vaan pidä niiden mausta. Joskus kun yritin karsia turhaa sokeria ruokavaliosta niin päädyin ihan samaan valintaan kuin sä Danone vitalinea. Danone vaan osaa tehdä parasta rasvatonta ja sokeritonta jogurttia.
  Vähän pitää kuitenkin korjata..Ingmankaan ei ole enää ihan suomalaista kun on osa Arlaa.

  Outi:
  10.1.2009, 11.51

  Kas, en muistanutkaan tuota Ingman / Arla -juttua. No toisaalta, kuvittelin eiliseen asti, että Danone on saksalainen merkki. Wikipedia sitten valisti minua: ranskalainen firmahan se onkin.

  Maustamaton jogurtti ja banaani tehosekoittimessa kuohkeaksi pyöritettynä olisi herkullinen jogurtti, joka ei tarvitse ollenkaan sokeria tai makeutusaineita, mutta tällä hetkellä on kartettava myös banaania. Pakastemarjoistakin saisi hyvää vastaavaa jogurttia, mutta niitäkin pitää välttää, ulkomaisia ainakin.

  No, raskautta ei onneksi ole jäljellä kuin muutama hassu viikko, joten moni ongelma ratkeaa itsestään. Tosin ei se, miksi Valio ja Ingman eivät osaa tehdä hyvää sokeritonta jogurttia ;)

  sade:
  10.1.2009, 16.07

  Ihan samasta aiheesta olen marissut minäkin, töissä eivät lounastunnilla enää jaksa kuunnella ;). Minun on usein pitänyt laittaa Valiolle palautetta jogurttien sokerisuudesta, mutta se jotenkin aina jää. Ne rasvattomat keinomakeutetut jogurtitkin ovat tosi makeita, minusta enemmän jälkiruokia kuin jogurtteja. En tosiaan ymmärrä, miksi niihin on välttämätöntä lisätä sokeria tai makeutusainetta. Aamiaisella syön maustamatonta A-jogurttia ja lounaalla Danone Vitalinean mansikka on suosikkini, se on mukavan hapan, eikä maistu makeutusaineelta. Kuitenkin minäkin haluaisin ostaa kotimaista ennemmin.

  siinak:
  10.1.2009, 19.22

  Valistapas nyt tyhmää: miksi pakastemarjoja pitää välttää?

  Ursula:
  10.1.2009, 21.32

  ”keinomakeutettua jogurttia, joka olisi aidosti hyvää” Eikös tuo ole jo itsessään mahdottomuus? Makeutusaineet on PAHAN makuisia. Se miksi maustettuun jugurttiin pitää tunkea niin turkasen paljon sokeria on ihan hyvä kysymys. Itse en ole moneen vuoteen koskenut muuhun kun maustamattomaan jugurttiin.

  Hmm.. jos sokeritonta marjaa/hedelmää kaipaat jugurttiin, niin käypä tutustumassa vauvaruokahyllyihin. Siellä on sokeritonta sosetta vaikka mitä makua. :)

  Outi:
  10.1.2009, 23.34

  Siinak, ulkomaisista pakastemarjoista voi saada mm. kalikiviruksen, muistaakseni. Sen takia niitä ei – etenkään raskauden aikana – suositella käytettäväksi ellei niitä ensin ole kuumennettu yli 90 asteeseen – eikä ainakaan minusta ole houkutteleva ajatus tehdä jogurttia keitetyistä marjoista :)

  Makeutusaineet eivät minusta automaattisesti ole pahan makuisia, tai tee ruoasta pahaa… mutta jostain syystä joillain valmistajilla se aspartaamin sivumaku puskee ilkeästi läpi, kun taas Danonen jogurteissa en ole sitä koskaan kokenut häiritseväksi. Samalla tavalla limsoissa on selkeästi eroja: jotkut kevytlimsat maistuvat todella selkeästi makeutusaineille, joissain toisissa sitä makua ei juuri huomaa.

  Pitääpäs käydä tutkimassa vauvanruokahyllyä! Tänään sieltä juuri itse asiassa poimin luumubonaa itselleni, auttamaan… ahem… masentavassa raskausvaivassa :P

  siinak:
  11.1.2009, 2.25

  Ahaa, mä en tiennytkään, että kielto koskee muitakin kuin ulkomaisia pakastevadelmia. Ja tuota, keitettyjä ne marjat kaupankin jogurteissa on ´;) :P

  Se, miksi jogurteissa on niin paljon sokeria, liittyy myös niiden säilyvyyteen. Sokeri itsessäänhän on jo ”säilöntäaine” (sitoo vettä ja estää näin mikrobien, hiivojen ja homeiden kasvua). Mies on töissä sekä meijerissä että meijerin hillotehtaalla ja tästä asiasta on keskusteltu kotona paaaaljon. Ja vaikka meitä vähänsokerisemman jogurtin ystäviä on eksynyt tähän kasaan useampikin, enemmistö suomalaisista pitää silti hyyyvin makeista jogurteista. Suomalaisten jogurtissa ei missään tapauksessa saa olla rasvaa, mutta sokeria sitäkin enemmän ;)

  Ai niin, ja onhan muuten säilykehyllyssä useita hedelmäsäilykkeitä jotka on säilötty omaan mehuunsa – ehkä sieltä löytyy jotain herkkua jogurtin sekaan laitettavaksi (mm. sitä ananasta ja päärynää)…

  Outi:
  11.1.2009, 12.03

  siinak, toki niissä valmisjogurteissa on varmasti käytetty keitettyjä marjoja, en minä sillä. Mutta kun tuossa itse kirjoitusessa kritisoin myös sitä jogurttien vetelyyttä, niin sen vuoksi en kotona haluaisi käyttää keitettyjä marjoja maustamattoman jogurtin kanssa – niistä kun tulee sitten huomattavasti enemmän nestettä siihen jogurttiin :)

  Anu:
  11.1.2009, 19.25

  Minä en pidä makeutusaineista, mutten myöskään tavallisista maustetuista jugurteista, ne ovat yleensä ihan liian makeita. Itse olen ratkaissut ongelman sekoittamalla vauvojen hedelmäsoseita (mm. ruusunmarja ja päärynä toimivat oikein hyvin) Valion maustamattomaan luomujugurttiin, se on koostumukseltaan riittävän täyteläistä.

  Jätä kommentti