Luokat

Arkistot

Etsi merkinnöistä


huhtikuu 2018
ma ti ke to pe la su
« maalis    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

5 uusinta kommenttia

Meta

 • Popular Tags


 • Kyllä vanha kansa tietää

  Vanhat ihmiset muistavat hyvin, kuinka poikkeuksellisia sääilmiöitä on esiintynyt aiemminkin. Tähän vedotaan, kun kielletään nyt mahdollisesti käynnissä oleva ilmastonmuutos. Tässä pari ihan oikeaa esimerkkiä:

  Vuoden 1932 alkaessa oli maa jo kauan ollut kaikkialla lumen peittämä. Tammikuu oli erikoisen lämmin, 5–6 ºC yli normaalin. Kuukauden aikana lumi väheni huomattavasti, maan lounaisosassa se paikoitellen suli kokonaan. Helmi- ja maaliskuu olivat normaalikylmät, mutta sademäärä oli vähäinen, joten lumipeite lumen sulamisen alkaessa oli ohut.

  1934 koko vuoden ajan lämpömäärä oli normaalia korkeampi. Tammikuussa keskilämpömäärä oli paikoitellen yli 8ºC normaaliarvon yläpuolella. Suuria poikkeuksia esiintyi myöskin syys- ja joulukuussa. Lumipeite, joka vuoden alussa oli huomattavasti tavallista ohuempi, paksuni hyvin hitaasti tammi- ja helmikuun aikana; ensin mainittuna kuukautena satoi osaksi vettä ja viimeksi mainittu kuukausi oli vähäsateinen. Lumensulamiskausi maaliskuun alussa aiheutti, että maa Etelä-Suomessa monin paikoin paljastui lumesta.

  Eli näinhän se on. Ei mitään ilmastonmuutosta ole käynnissä. Sitä paitsi, tammikuu 1932 todellakin oli erittäin lämmin, ei pelkästään Suomessa tai Skandinaviassa, vaan globaalisti. 1934 talvi oli paikallinen sääilmiö: koko vuosi oli globaalisti pikemminkin viileähkö. Mutta nukutaan yömme rauhassa, ei niin lämmintä kuin tammikuu 1932 ole ollut sen koommin.

  Paitsi 1981 tammikuussa.

  Ja helmikuussa.

  Ai juu, ja maaliskuussa myös.

  Mutta, jos kerron, että vielä syyskuu 1981 oli globaalisti lämpimämpi kuin 1932 tammikuu, niin siinä se on.

  Kunnes koitti vuosi 1988 tammikuu – niin – ja maaliskuu. Noh, nämä on vain tilastopoikkeamia.

  Varsinkin, kun mainitsen, että 1990 helmikuu, maaliskuu, heinäkuu, ja marraskuu olivat myös tämän vanhan kansan ennätyskuukauden ylittäviä tilastopoikkeamia.

  Totuuden nimissä, myös 1991 tammikuu, huhtikuu, kesäkuu ja heinäkuu olivat lämpimämpiä… Mutta sitten purkautui Pinatubo (15.06.1991) ja maapallo jäähtyi. (Tai se mitään jäähtynyt, ko eihän se edes ollut lämmennyt. Eli ei oikeastaan näitä lämpöennätyksiä varsinaisesti ole tehtailtu viime aikoina – kyllä lämmintä on ollu ennenkin.)

  Oho – jäi huomaamatta, että Pinatubon pölyn hälvettyä 1994 kesäkuukin rikkoi tämän vanhan ennätyksen. No, mitäs pienistä.

  Jaa, 1995 helmi-, heinä- ja lokakuukin näyttävät olevan lämpimämpiä.

  Mutta 1996 vain elokuu.

  Eikä lämpeneminen, jota ei edes ole, jatkunut, koska 1997 vain kesäkuu oli lämpimämpi… ja marraskuu… ja joulukuu.

  No siinä se oli.

  Kaikki.

  Luultavasti tuli selväksi, että on sitä ennenki säitä pielly. Että turha tulla viherpiiperoitten sanomaan.

  Paitsi, että

  Sitten koitti 1998. Silloin tammikuu, helmikuu, maaliskuu, huhtikuu, toukokuu, kesäkuu, heinäkuu, elokuu, lokakuu, marraskuu ja joulukuu olivat oudon lämpimiä globaaleja tilastopoikkeamia.

  Vuonna 1999 vain tammi-, helmi-, kesä- ja heinäkuu.

  Vuonna 2000 enää helmi-, huhti- ja kesäkuu.

  Vuonna 2001 tammikuu, helmikuu, maaliskuu, toukokuu, kesäkuu, heinäkuu, elokuu, syyskuu, marraskuu ja joulukuu.

  Vuonna 2002 tammikuu, helmikuu, maaliskuu, huhtikuu, toukokuu, heinäkuu, elokuu, syyskuu, lokakuu ja marraskuu.

  Vuonna 2003 tammikuu, helmikuu, maaliskuu, huhtikuu, toukokuu, heinäkuu, elokuu, syyskuu, lokakuu, marraskuu ja joulukuu.

  2004, yllättäen vain tammikuu, helmikuu, maaliskuu, huhtikuu, elokuu, syyskuu, lokakuu, marraskuu ja joulukuu olivat lämpimämpiä.

  Huomaatteko, mitä historiallista tapahtui 2005, kun kerron, että sinä vuonna tammikuu, helmikuu, maaliskuu, huhtikuu, toukokuu, kesäkuu, heinäkuu, elokuu, syyskuu, lokakuu, marraskuu ja joulukuu olivat lämpimämpiä kuin vuoden 1932 ennätyksellisen lämmin tammikuu?

  Jotain eroa siinä oli verrattuna vuoteen 2006, jolloin näitä tilastopoikkeamia, eli sattumalta ennätyslämpimiä kuukausia olivat vain tammikuu, helmikuu, maaliskuu, huhtikuu, kesäkuu, heinäkuu, elokuu, syyskuu, lokakuu, marraskuu ja joulukuu.

  Mutta, ei se 2005 ehkä ollut silti historiallista, koska vuonna 2007 tammikuu, helmikuu, maaliskuu, huhtikuu, toukokuu, kesäkuu, heinäkuu, elokuu, syyskuu, lokakuu, marraskuu ja joulukuu jälleen tiputtivat vanhaa ennätystä 12 sijaa alemmaksi kaikkien aikojen mittaustilastossa.

  Eli, kyllä vanha kansa tietää. Ja muistaa. Humpuukia koko ilmastonmuutos.

  Tuomo Räty

  Julkaistu kirjoittajan luvalla.
  Kirjoituksen ilmastodata on NASAlta.

  Kommentteja: 6

   

  Kommentteja:

  Rane:
  5.4.2008, 19.53

  Kyllä kansa tietää.. Jotenkin pystyn kuulemaan Tuomon sarkastisen äänensävyn tuosta tekstistä ;P Ostettiin muuten energiansäästölamput kotiin..

  Burana:
  5.4.2008, 21.30

  Joko siitä syystä on päästy riittävissä määrin yksimielisyyteen? Kuulostanut jo pidemmän aikaa joko viherpiipertäjän faktattomalta tilitykseltä tai sitten teollisuuden lobbailuita ettei ole kehdannut muiden kiireiden takia perehtymään.

  Gwenael:
  6.4.2008, 14.27

  Kyllä minun opintoihini on kuulunut faktaan perustuvia luentoja asiasta melko kauan aikaa sitten jo.

  A-J:
  7.4.2008, 21.55

  Shit happens. Itse olen sitä mieltä, että yhden ihmisen panoksella ei ole mitään merkitystä tällaiseen asiaan.

  Outi:
  8.4.2008, 10.42

  A-J, valitettavasti tuolla asenteella saadaan aikaan paljon tuhoa. :( Vaikka sinä yksinäsi et voisikaan ilmastonmuutosta estää, yhdessä niiden miljoonien samalla tavalla ajattelevien kanssa saisit aikaan ihmeitä.

  Burana:
  8.4.2008, 12.31

  Niin no. Nythän suosittiin kasvihuonekaasujen perusteella ilmaan enemmän pienhiukkasia syytäviä dieseleitä. Ja ne Suomen liikenteen pienhiukkaset tappavat juuri suomalaisia koska ne eivät ihan älyttömiä määriä matkaa ilmassa. Makkarassa on kaksi päätä :-)

  Jätä kommentti