Luokat

Arkistot

Etsi merkinnöistä


toukokuu 2018
ma ti ke to pe la su
« maalis    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

5 uusinta kommenttia

Meta

 • Popular Tags


 • Hurjia lastenlauluja

  Hauskoja lastenlauluja levyttänyt parivaljakko Maikki Länsiö ja Esa Saario lienee tuttu hyvin monille 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun puolella syntyneille. Lapsuudenkodissani oli Lastenkamarin laulukirja -niminen vinyylilevy, joka on jäänyt lähtemättömästi mieleeni luultavasti äärettömän ruman kansikuvansa vuoksi: kannessa oli kolme piirrettyä ja ainakin ilmeistä päätellen rumasti rääkyvää pentua, jotka pitivät kädessään laulukirjaa.

  Nekin, jotka eivät ole ikinä kuulleetkaan nimiä Maikki Länsiö tai Esa Saario, tunnistavat yleensä vähintään yhden heidän levyttämistään kappaleista: Hottentottilaulun. Jostain merkillisestä syystä lauleskelin päivänä muutamana tuota laulua, ja rupesin näin aikuisen näkökulmasta huvittuneena miettimään sen sanoitusta.

  Pieni hottentotti saa palkkion pelastettuaan kylänsä rosvojoukon hyökkäykseltä. Kuningas sanoo ”Saat omaksesi jalkapallon sekä tyttäreni.” Jalkapallon! Ai niin, ja kuninkaan tyttären… Jalkapallo on selvästi tärkeämpi ja arvokkaampi palkinto kuin prinsessa.

  Janne ehdotti, että kuninkaalla on luultavasti lukuisia tyttäriä, mutta vain yksi jalkapallo, mikä nostaa kyseisen pallon arvoa merkittävästi. Kuitenkin aiemmin samassa kappaleessa selkeästi sanotaan, että pienen hottentotin naapurissa asui kuningas ”sekä kuninkaan rouva ja tytär, ynnä koko kansa”. Kyse on siis ainoasta tyttärestä.

  Mutta tämä pieni naista sortava lause ei ole mitään sen rinnalla, millaista rikollista käytöstä Länsiön ja Saarion levyttämä Ajomatka sisältää! Yhdestä ainoasta lastenlaulusta löytyy useita lainrikkomuksia:

  – Ajoneuvon luvaton käyttöönotto: Nukke Nieminen hän sanoi: ”Eikös hiukan ajella? Lassen uuden leikkiauton voimme varmaan lainata…”
  – Ajokortitta ajo: ”Aja sinä, Musta Sampo – osaatkohan, minä en” ”Minä osaan,” sanoi Jumbo, ”osaan ihan pikkuisen” – – – Katu oli kohta alla, mentiin ulos portista, eikä koskaan Jumbo ollut kuullut ajokortista…”
  – Törkeä liikenteen vaarantaminen: Kolmikko kaahaa kadulla autojen seassa leikkiautolla, ja Jumbo osoittautuu vastuuttomaksi kuljettajaksi (Jumbo nosti vauhtia ja käänsi, hihkui ”Hiiiop”), joka ei lainkaan välitä siitä, että Mustaa Sampoa pelottaa ja hän haluaa, että auto pysäytetään (Musta Sampo pelkäsi jo pikkuisen ja huusi ”Stop”). Lopuksi hurjastelu päättyy karusti: Silloin ajoi auto seinään – pitikin niin sattua!

  Hirvitys, millaisia lauluja minulle ja sisaruksilleni on vuosikymmeniä sitten soitettu!

  Kommentteja: 8

   

  Kommentteja:

  Inka:
  7.1.2008, 18.47

  Sitä myöten, kun lastenlaulut tulivat ajankohtaiseksi meidän taloudessamme, heräsin kuuntelemaan tekstejä tietyllä korvalla. Täytyy sanoa, että jos lastenlauluja käyttäisi elämänsä ohjenuorana, joutuisi vaikeuksiin niin virkavallan, lähimmäisten kuin muunkin yhteiskunnan kanssa.

  Millaisen maailmankuvan hottentottilaulu välittää? Kuninkaasta sanotaan, että ”hän oli paksu kuin kaskelotti, mutta oli hauska hottentotti”. Aivan, lihavat ovat hauskoja.

  Jalkapallokohta puolestaan herättää epäilyksiä ihmiskaupasta, siinähän luvataan kuninkaan tytär pikku hottentotille omaksi. Tsot tsot, kysyttäisiinkö ensin tyttären mielipidettä.

  Katja:
  7.1.2008, 21.53

  Nauroin aivan katketakseni lukiessani tekstiäsi. Meillä sentiin kuunneltiin vaan Aatsipoppaa-levyä, jossa pojat keitti soppaa. Ja Jonna lauloi Mintusta ja Villestä. Taisi sillä vinyylillä vierailla myös Täti Moonika.

  Johannes:
  9.1.2008, 12.24

  Eikös Hottentotin sanoittaja Jukka Virtanen pelannut futista aika innokkaasti? Enpä muuten ole tullut tuotakaan laulua ajatelleeksi vuosi..kymmeniin.

  Outi:
  11.1.2008, 21.27

  Inka, eikös tuo lause oikeastaan sisällä sen perusolettamuksen, että jos olet lihava, niin todennäköisesti et ole hauska? ”Hän oli paksu kuin kaskelotti, MUTTA oli hauska hottentotti”.. eli oli paksu, mutta siitä huolimatta hauska… Hmph!

  Katja, Aatsipopat ja Mintut ja Villet tulivatkin vasta kaksi vuosikymmentä myöhemmin :)

  Johannes, en tiennytkään, että kappale on Jukka Virtasen sanoittama. Aina oppii uutta!

  Inka:
  11.1.2008, 22.08

  Kappalehan on alkujaan norjalaista tuotantoa nimeltään ”Vesle Hoa”, säveltäjä-sanoittaja on ThorbjÖ¸rn Egners. Jukka Virtanen on tehnyt tekstin suomennoksen, suhteellisen uskollisesti alkuperäiselle (http://www.punk.no/forum/viewtopic.php?p=67274, pari ruudullista alaspäin). Norjan kielen taitoni ei ole aivan priima, mutta ymmärtääkseni jalkapallo on Jukka Virtasen oma innovaatio.

  Ja Outi, totta puhut, tuo ”mutta”-sana tosiaan muuttaa merkityksen. Arveluttavaa diskriminaatiota, yhtä kaikki :D.

  Maikki:
  12.1.2008, 20.55

  Eläköön luova anarkismi (lasten)huoneissa! Oma suosikkini Afrikka-aiheisista lastenlauluista on ehdottomasti se, mikä alkaa ”Telefoonilaitoksesta…”

  rolsen:
  16.1.2008, 17.46

  Kuinkahan paljon lastenlauluissa on sellaisia kätkettyjä viestejä aikuisille? -Tarkoitan siis tyyliin lapsille käsittämättömiä, mutta aikuisille hyvinkin selkeitä juttuja. Oivana esimerkkinä tästä viestinnästä ovat nykyiset animaatiot.

  Yksinkertaista:
  10.11.2008, 23.41

  Pieni Hottentotti on siis pieni poika. Mitäpä ajattelette pienen pojan maailmassa, kumpi on tärkeämpi. Jalkapallo vai tyttö (prinsessa)?

  Ei tässä sen sortavampaa salaviestiä ole.

  Terveisin: Puhtaat munat ja vilpitön mieli.

  :-)

  Jätä kommentti