Luokat

Arkistot

Etsi merkinnöistä


toukokuu 2018
ma ti ke to pe la su
« maalis    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

5 uusinta kommenttia

Meta

 • Popular Tags


 • Muistelua sanoista

  Keksi haastoi mukaan muistelemaan, ja pelasti minut pohtimasta, mitä ihmettä tänään blogiini tuhertaisin.

  Säännöt:

  – Tässä on lueteltu 20 sanaa. Kirjoita jokaisen kohdalla, mitä lapsuuden/nuoruuden tapahtumia, asioita tai tunnelmia tulee kyseisestä sanasta mieleen. Jos juuri siitä sanasta ei tule mieleen mitään, niin kerro jostain siihen läheisesti liittyvästä asiasta.
  – Saa kertoa useampiakin asioita, jos sanasta muistuu mieleen paljon juttuja.
  – Lopuksi: keksi luetteloon yksi sana lisää ja muistele siihenkin sanaan liittyviä lapsuuden tapahtumia.

  1. Kampa

  Nuorimmalla veljelläni oli aikoinaan iso vihreä kampa, josta oli jo katkennut lukuisia piikkejäkin, mutta velipoika nosti aina hirveän metelin, jos kampa oli jostain syystä hukassa. Sitä saatiin kaivella sohvatyynyjen alta ja milloin mistäkin.

  2. Lintu

  Yritimme kerran pelastaa emonsa hylkäämän pienen telkänpoikasen, jonka ristimme Rekuksi. Rekku ei kuitenkaan suostunut syömään eikä juomaan, joten tarinalla ei ollut onnellinen loppu.

  3. Meri/Järvi

  Tämä on syrjintää. Vaadin saada lisätä tuohon listan jatkoksi joen. Kakaroina kävimme ahkerasti uimassa naapurin rannassa, jossa oli sen verran poukamaa, ettei virta ollut kova. Uimareissun jälkeen tassuteltiin valtatien yli ja jalkakäytävää pitkin kotiin kylpytakeissa.

  4. Kitara

  Sekä keskimmäinen veljeni että isäni soittavat kitaraa. Lapsena pidin kovasti siitä, kun isä tuli nukkumaanmenoaikaan kitaran kanssa huoneeseeni ja lauloi minulle. Toisinaan veljen kanssa tuli riitaa siitä, kumman huoneeseen isä kitaroineen tulisi, joten isäparka joutui istumaan lattialla näiden vierekkäisten huoneiden ovien välissä.

  5. Kello

  Sain joskus jostain yllätysmunasta tai mistä lie pienen sormuksen, jossa oli kello. Se oli minusta varsinainen aarre, mutta ilo siitä lienee jäänyt lyhytaikaiseksi, koska en muista, mitä sormukselle tapahtui.

  6. Oksentaminen

  Tulin kerran oksennustautiin samana päivänä, jona lapsuudenystäväni äiti oli antanut meille tytöille isot kimpaleet pullataikinaa syötäväksi. Muistan, että oksennuksen seassa oli pullataikinaklönttejä. Sen koommin en ole pystynyt syömään raakaa pullataikinaa.

  7. Mummo

  Minulla ei ole koskaan ollut mummoa, vaan Mummi ja Mamma (joista jälkimmäinen edelleen). Muistan varmaan lopun elämääni, miten ala-asteiässä pari luokkani tyttöä liikuntatunnin jälkeen pukuhuoneessa väitti minulle, että mummi kuulostaa kauhean hienostelevalta ja tärkeilevältä. Se loukkasi kummasti kymmenvuotiasta, jolle sana mummi oli täynnä lämpöä. Edelleenkään en erityisemmin välitä sanasta mummo isoäitiä tarkoittamassa, koska minusta se on jotenkin liian persoonaton yleisnimitys. Mummu, mamma, mummi… ne tuntuvat jotenkin lämpöisemmiltä. Minusta.

  8. Kirja

  Luin lapsena valtavasti. Jos tarjolla ei ollut mitään uutta luettavaa, luin kotoa löytyviä kirjoja uudelleen. Olen lukenut esimerkiksi C.S. Lewisin Velhon ja leijonan sekä Prinssi Kaspianin varmaan neljä-viisikymmentä kertaa.

  9. Pipo

  Lapsena talvisin oli vielä pitkiäkin kovia pakkasjaksoja, joten lämmin pipo oli tarpeen. Ala-asteella käytin toisinaan harmaata villaista kypäräpipoa, joka jätti muistaakseni vain silmät näkyviin.

  10. Matematiikka eli laskento

  Hummm. Matematiikasta on ehkä jäänyt parhaiten mieleen valtava ero laajan ja yleisen matematiikan opetuksessa. Kun en lopultakaan jaksanut tuskailla tarpeeksi vektoreiden sun muiden kanssa, enkä halunnut kahlata koko lukion laajaa matematiikkaa läpi arvosanoilla kuutosesta seiskaan, vaihdoin yleiseen. Ja kun sitten lukion toisen luokan syksyllä ensimmäisellä matematiikan tunnilla opettaja kirjoitti taululle 2/100 ja kysyi, paljonko se on prosentteina, olin valmis itkemään. Jotain laajan ja yleisen matematiikan väliltä olisi ollut mukavaa saada opiskella…

  11. Metsä

  Kun olin lapsi, kävimme usein metsäretkillä (marjastamassa, lähinnä) koko perheen voimin. Makkaraa ei paistettu nuotiolla, vaan aina rooverin (meillä oli siihen aikaan Range Rover) perässä retkikeittimellä. Hyvää se oli silti.

  12. Ukkonen

  Ukkoseen ei liity minulla mitään erityisiä muistoja. Olen aina pitänyt sitä hieman pelottavana sääilmiönä, tosin.

  13. Hiukset

  Ala-asteiässä minulla oli pitkät ja paksut hiukset, usein kahdella letillä. Kaupassa ventovieraat (minulle – saattoivat ne äidille olla tuttuja) mummot tulivat aina puristelemaan lettejäni ja siunailemaan, että onpa tytöllä mahdottoman paksut hiukset.

  14.Sisko/veli – valitse toinen

  Nuorin veljeni (minua neljä vuotta vanhempi) ja minä olimme vuosikausia kuin kissa ja koira: aina tukkanuottasilla. Se oli karua. Taivaan kiitos meistä tuli jossain vaiheessa aikuisia.

  15. Ikkuna

  Ö–öö… pass. Ei tule mitään mieleen.

  16. Kalenteri

  Yläasteiässä minulla oli pieni keltainen kalenteri, jonka kannet oli päällystetty idolieni kuvilla ja jonka sisään kirjoitettiin kaiken maailman teinihöpötyksiä milloin mistäkin pojasta. Kalenteri kulki mukanani koulussa kynäkotelossani.

  17. Puuro

  Lapsena söin usein mannapuuroa ruusunmarjakeiton kera. Herkkua! Pidän mannapuurosta kovasti edelleen, samoin riisipuurosta.

  18. Harmoni/piano

  Meillä ei ole koskaan ollut kumpaakaan, ja olin kouluiässä toisinaan hieman kateellinen niille kavereilleni, jotka osasivat soittaa pianoa. Vieläkin vähän harmittaa, ettei minulla ole ollut mahdollisuutta opetella pianonsoittoa.

  19. Kastemato

  Olen aina pitänyt kovasti kastemadoista (en ruokana, tietenkään), sillä ne ovat minusta jotenkin suloisia. Se oli tosin aika ällöttävää, miten niiden sisältä pursusi kaikkea moskaa, kun niitä käytti ongenkoukussa syöttinä.

  20. Tietokone

  Taisin olla kuuden vanha, kun meille saapui ensimmäinen tietokone (VIC-20, muistaakseni?). Jotakuinkin vuotta myöhemmin taloon tuli Commodore 64, joka on edelleen minusta pelikoneista parhain. Oi niitä loputtomia tunteja, jotka vietin Boulder Dashin parissa…

  Mukaan haastan ihan piruuttanikin Inkan.

  Kommentteja: 2

   

  Kommentteja:

  Sormiharjoituksia » Sanamuistoja (seitsemäs luukku):
  7.12.2007, 23.50

  […] 007 kello 23.50
  perjantaijakelun osoitteena sanat, sitä ja tätä

  Outi haastoi minut kaivelemaan muistoja menneisyydestä. Säännöt menevät näin: – Tässä on […]

  Inka:
  8.12.2007, 0.00

  Olipas urakka! Mutta kiitos haasteesta — nyt on sanat ja muistot ruodittu. Uskon, että omavalintainen sanani yllättää kaikki :D.

  Jätä kommentti