Luokat

Arkistot

Etsi merkinnöistä


toukokuu 2018
ma ti ke to pe la su
« maalis    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

5 uusinta kommenttia

Meta

 • Popular Tags


 • Allerginen tyhmyydelle

  Pitipä taas heti aamusta ärsyyntyä, kun erehdyin vilkaisemaan laatujulkaisu Ilta-Sanomien keskustelupalstaa, jossa otettiin kantaa Virginia Techin ammuskeluun.

  Olen selkeästi allerginen tyhmyydelle: otsasuoni alkoi pullottaa jo ensimmäisen viestitusinan jälkeen. Suunnilleen joka kolmannessa tai neljännessä viestissä nimittäin kimitettiin samaa asiaa: ei tapahtuma liity aselainsäädäntöön ja asekulttuuriin, sillä tapahtuuhan meillä Suomessakin hirveyksiä, vaikka on tiukempi aselainsäädäntö. Samaten suunnilleen joka kolmannessa viestissä puhuttiin ulkomaalaisesta, koti-ikävästä ja siitä, miten ei olisi pitänyt myöntää viisumia.

  Osaavatko nuo keskustelupalstojen ääliöt ylipäänsä lukea? Eihän se kilahtanut jannu ollut mikään vasta maahan tullut ulkomaalaisreppana, vaan oli asunut Yhdysvalloissa suurimman osan elämästään!

  Ja mitä tulee niihin Suomessa tapahtuviin hirveyksiin: jos oikeasti pitää mainita yhtenä esimerkkinä 1960-luvulla tapahtunut Bodomjärven telttaretki, niin ollaan jo aika pahasti hakoteillä. Myyrmannin räjähdys oli kieltämättä järkyttävä, mutta kyseessä oli kuitenkin yksittäinen tapaus, jollaista Suomessa ei ole tapahtunut ennen sitä tai sen jälkeen.

  Yhdysvalloissa sen sijaan on viimeksi kuluneiden kahdeksan vuoden aikana ollut lukuisia tuhoisia ammuskeluja kouluissa:

  Huhtikuu 2007: Virginia Tech
  Lokakuu 2006: Pennsylvania
  Syyskuu 2006: Colorado
  Syyskuu 2006: Wisconsin
  Marraskuu 2005: Tennessee
  Maaliskuu 2005: Minnesota
  Toukokuu 2004: Maryland
  Huhtikuu 2003: Pennsylvania
  Tammikuu 2002: Virginia
  Maaliskuu 2001: Kalifornia
  Helmikuu 2000: Michigan
  Marraskuu 1999: New Mexico
  Toukokuu 1999: Georgia
  Huhtikuu 1999: Colorado (surullisen kuuluisa Columbine)

  Niin että älkää nyt hitto soikoon tulko väittämään, että Suomessa tapahtuu hirveyksiä ihan yhtä lailla, tai että Myyrmanni on jotenkin vertailtavissa tuohon suoraan!

  Kommentteja: 13

   

  Kommentteja:

  mustikka:
  19.4.2007, 11.13

  Kaikki on suhteellista. Suomessa on rapiat 5 milj. ihmistä, Amerikan Yhdysvalloissa on 300 milj. ihmistä. Suomi on Euroopan Unionin väkivaltaisin maa (oli ainakin vielä pari vuotta sitten).

  Totta on, että Suomessa opiskelijat eivät ole toistaiseksi intoutuneet ammuskelemaan oppilaitoksissaan silmittömästi ympäriinsä. Kouluissa väkivalta on lisääntynyt ja onhan näitä koululaisten/opiskelijoiden keskinäisiä tappoja/tapon yrityksiä uutisoitu meilläkin. Suhteellista.

  Outi:
  19.4.2007, 11.44

  On toki opiskelijoiden ja koululaisten keskuudessa ollut ongelmia meilläkin, mutta onko meillä ammuskeltu kymmeniä ihmisiä kouluissa? Eipä ole. Onko tyypillisellä suomalaisella opiskelijalla käsiaseita? Ei.

  Suomen synkät väkivaltarikosten tilastot ovat täysin toisenlaiset kuin amerikkalaisten. On totta, että Suomessa tehdään suhteessa väkilukuun suorastaan masentavan paljon henkirikoksia, mutta jokainen meistä tietää, millaisista rikoksista on kyse: ei järjettömistä ammuskeluista, joissa tapetaan niin monta kuin ehditään, vaan tilanteista, jossa juovuksissa kiivastutaan ja pistetään naapuri puukkoon.

  Minusta ei kyse ei todellakaan ole siis vain kokoerosta väkiluvussa – vai millä sitten selität sen, että esimerkiksi Japanissa (väkiluku n. 130 miljoonaa) henkirikoksia on niin vähän verrattuna Yhdysvaltoihin?

  EG:
  19.4.2007, 14.37

  No, ei se nyt niin suhteellista ole tuo kouluammuskelu. Outi on ihan oikeassa, Amerikassa sitä tehdään. On ihan eri asia puhua opettajia kohtaavasta väkivallasta töyelämässä kun hulluista, jotka ampuvat lukuisia ihmisiä elokuvista tutulla tavalla. Lapset voivat pahoin ja se näkyy opettajan elämässä henkisenä ja fyysisenä väkivaltana. Silti väitän, että amerikkalainen kulttuuri -ja yhteiskuntakoneisto on ainut laatuinen mitä tulee kouluampujien kaltaisten hullujen muokkaamiseen. Asekulttuuri vaikuttaa siihen, millä välineillä ihmisistä henkiä otetaan, sen näkee jo vertaamalla Suomeen Ruotsia , joka suhtautuu aseisiin huomattavasti kielteisemmin. Suomessa tapetaan kaljakavereita ampuen, Ruotsissa puukolla.

  Ja Suomessa tosiaan tapetaan kavereita, perheenjäseniä ja sukulaisia ei tuntemattomia eikä varsinkaan joukoittain.

  Aaro:
  19.4.2007, 14.42

  Onneksi Yhdysvalloissa on jo ehditty pohtimaan ratkaisua näihin kouluampumisiin: jos jokaisella opiskelijalla olisi ase, niin maanantain kaltaiselta murhenäytelmältä olisi vältytty. Joku olisi ehtinyt posauttamaan häirikön hengiltä ennen tuon mittakaavan teurastusta. Siis ihan vakavissaan tällaisia ajatuksia on esitetty, ainakin tämän aamun Hesarin mukaan. Tuollainen ajattelutapa voi olla mahdollinen ainoastaan Amerikassa: 26000 ihmiselle pitäisi varmuuden vuoksi antaa aseet, että yhden häiriintyneen toiminta voidaan estää… Kuulostaa NRA:n propagandalta.
  Lehdissä oli myös mielenkiintoista tilastoa henkirikoksista: Britanniassa surmataan ampuma-aseilla 30 ihmistä vuodessa, ja Yhdysvalloissa reilu 9300. Väkilukujen suhde on noin 1:5. Että silleen.

  Maikki:
  19.4.2007, 17.01

  Minulle ensimmäisiä ajatuksia mitä tapauksesta tuli, oli, että ehkäpä ne nyt viimein alkavat miettiä, onko vapautta vapaa aseitten omistaminen vai se, että saa vapaasti kävellä kaupungilla (koulusta nyt puhumattakaan!) vaikka vähän myöhemminkin, ilman että joku olisi aseella uhkailemassa tuikituntemattomia. Mutta olisihan se pitänyt arvata, että ratkaisumalli lähteekin tuohon suuntaan. Toivottavasti ei sentään oikeasti.

  Lissu:
  20.4.2007, 0.18

  Olen huomannut, että IS:n keskustelupalstalle ei kannata eksyä, jos haluaa säilyttää uskonsa ihmisyyteen. Ehkä se on vaan netin tarjoama anonymiteetti, jonka suojissa on hyvä kirjoittaa tarpeettoman kärjistettyjä mielipiteitä.

  Outi:
  20.4.2007, 1.35

  Mjoo, kaikille aseet vaan, sitten jokainen on turvassa. Niinpä niin – amerikkalaisilla on tapana kuvitella, että aseet ovat ratkaisu suurin piirtein kaikkeen. Ja NRA…. argh, let’s not even go there. Se yhteiskunta on sairas, ja valitettavasti potilas itse ei taida ymmärtää omaa tilaansa.

  IS:n keskustelupalsta on kyllä harvinaisen selkeä esimerkki siitä, miten joukossa tyhmyys tiivistyy. Sitä voi lukea vain silloin tällöin ja pieninä annoksina, ja silloinkin se on osoitus masokismista.

  Samppa:
  20.4.2007, 14.06

  Myyrmanni on verrattavissa kenties siten, että ”löytyy niitä ongelmatapauksia muualtakin kuin USAsta”. Jos puhtaasti matemaattisesti asiaa tarkastelee, löytyy USAsta 60-kertaisesti ongelmatapauksia Suomeen verrattuna.

  Myyrmannin tapauksessa tosin tekijän piti nähdä poikkeuksellisen paljon vaivaa. Tosin hän ei olisi välttämättä ammuskellut kauppakeskuksessa, vaikka olisi aseen omistanutkin, mutta mistä sitä kukaan tietää.

  Jokin ampuma- tai metsästysseuran pakkojäsenyys puoli vuotta ennen aseenkantolupaa tms. voisi toimia: kaikilla olisi periaatteessa mahdollisuus aseen hankintaan ja omistamiseen, mutta seula olisi nykyistä tiukempi. Seuroille voisi myös asettaa vaatimuksia. Myöskään välttämättä mieleltään häiriintyneiksi todetuille ei tarvitsisi lupaa antaa.

  Timo:
  20.4.2007, 15.49

  Aiheesta oli juttua muuten myös täällä: http://eijatellervo.blogspot.com/2007/04/nra-suomessa.html

  Outi:
  20.4.2007, 17.20

  Hei, kiitos linkistä, Timo! En ollut nähnyt tuota juttua.

  Tuoppi:
  23.4.2007, 22.26

  Tuossa mainitussa osavaltiossa ns. ”concealed carry” on ihan arkipäivää, tuon oppilaitoksen alue oli vain julistettu sellaiseksi jossa ei opiskelijan sovi asetta kantaa tai tulee kenkää koulusta. Tiedä sitten, mutta aika keinotekoinen asetelma siinä ympäristössä. Ehkäpä joku sääntöihin sopeutumaan pyrkivä opiskelija olisi saattanutkin onnistua pysäyttämään tuon ammuskelijan vielä urakan ollessa alullaan.

  Kulttuurissa on varmasti parantamista, asekontrolliakin voisivat sikäläiseen vapauskäsitykseen yrittää jollain tavalla sovittaa, mutta se vasta temppu olisikin – tuskin samaan malliin ikinä menee kuin täällä. Aseiden kieltäminen (vrt. Englanti) on siitä huvittava juttu, että sitä kieltoa ei voi millään tavalla kontrolloida, ratkaisuna se ei toimi missään. Kun aseita on liikkeellä, ne eivät kieltämällä mihinkään häviä. Viranomaisten kannattaa siinä tilanteessa myöntää lupia, että tietävät kenellä niitä aseita on.

  Näitä tapauksia kun uutisoidaan, kannattaa myös pitää semmoinen juttu mielessä, että ne ovat herkullisia uutisia. Niin herkullisia että jokainen uutistoimisto iskee niihin kiinni kuin sika limppuun ja riepottelee niin kauan kuin vähänkään on makua jäljellä, ihan samoin kuin minkä tahansa uutisyleisöä koskettavan inhimillisen tragedian tapauksessa. Yhdysvalloissa media-ala on myös käsittämättömän suuri kaikissa mittasuhteissaan, joten näkyvyyttä riittää ja uutisia myös markkinoidaan aktiivisesti. Tässä valossa; kumpi tuntui olevan lähempänä, tuo oppilaitosammuskelu Yhdysvalloissa vai Bosnian sodan kansanmurha Euroopassa?

  Mikko:
  27.4.2007, 15.11

  Ikävä murhenäytelmä,joka aiheuttaa suurta surua ,vihaa ja katkeruutta monessa perheessä.

  Suomessa koululääketiede ei halua tuntea eikä tunnusta Raamatun mainitsemien riivaajien läsnäoloa useiden tragedioiden taustalla.Kuitenkin mielenterveysongelmista kärsinyt ampuja oli selvästi demonihenkien vallassa,joko yhden tai useamman.
  Riivaajat toimivat Saatanan alaisuudessa;ne vaivaavat epävarmoja sieluja monella tavalla, eksyttäen,pettäen ja tuhoten .
  Monet riivaajahenget esittelevät ihmisille houkuttelevia ja järkevältä näyttäviä kutsuja rahan,vallan tai kauneuden saavuttamiseksi .Sillä Saatana pukeutuu valkeuden enkeliksi ja eksyttää, jos mahdollista, valitutkin

  Syntiemme sovittaja,Jeesus ajoi Jumalan Hengen voimassa ulos saastaisia riivaajia, ja paransi niiden vallassa olevia ihmisiä.ks. mm. Mark. 5:1-20,Matt. 15:21-28. Ja joillekin Jeesuksen seuraajille on suotu riivaajien ulos ajamisen armolahja,ks.1 Kor 12.10,Mark.16:17

  Gnaa:
  3.5.2007, 9.39

  Ilta Sanomien tai ylipäätään minkään laajalle yleisölle avoimen keskustelupalstan aiheissa totuudella tai asialla ei yleensä ole merkitystä. Enemmän on kyse purkautumiskanavista, joiden kautta voidaan pelkoja, turhautumista, ennakkoluuloja jne. käsitellä. Muistan keskustelunavauksen Ilta Sanomissa sen jälkeen, kun venäläinen lentokone oli oikaissut Suomen ilmatilan kautta kuljettaessaan jotain Kaliningradiin. Keskustelun avaaja kirjoitti vakoilulennoista ja oli hyvin huolestunut siitä, että Venäjä katsoo tarpeelliseksi vakoilla meitä. Saahan siitä keskustelun aikaiseksi mutta ei avauksella ollut mitään tekemistä sen kanssa mitä todella oli tapahtunut.

  Jätä kommentti